over de maansverduistering

Vanavond (27 juli) kunnen we genieten van een bijzondere maansverduistering. Ten minste, als we mooi, helder weer hebben. Reden om Martin van Ingen, GeoFort-vrijwilliger en voorzitter van de werkgroep Maan en Planeten van de KNVWS (Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde), 4 belangrijke vragen te stellen.

1. Wat is er precies te zien?
Martin: De maansverduistering begint rond 20.30 uur en duurt tot iets na middernacht. In Nederland komt de maan echter pas rond 21.30 uur op, maar dan is hij dus al geheel verduisterd. Bij bewolking is de maansverduistering dan nog moeilijk zichtbaar, dus moeten we wat langer wachten tot de maan wat hoger boven de horizon staat.  Bij helder weer zien we de maan opkomen met een lichte rode gloed. 

2. Waar komt die rode kleur vandaan
Martin: De rode kleur komt van het zonlicht wat beïnvloed wordt door de atmosfeer van de aarde. Dit is hetzelfde effect wat je ziet bij een zonsondergang.

3. Waarom is deze maansverduistering zo bijzonder?
Martin: Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. Dit komt doordat de Aarde groter is dan de maan en dus sneller de maan in de schaduw zet. Deze keer is echter bijzonder, omdat de afstand tussen de zon en de maan momenteel kleiner is. Op een kleine afstand is de schaduw groter en duurt de verduistering dus langer. 

4. Heb je tips om de maansverduistering te bekijken?
Martin: Zorg dat je op een plek zit met vrij uitzicht. Een open veld zou bijvoorbeeld mooi zijn. We kunnen de maan zien opkomen in het zuidoosten en geleidelijk aan draait hij verder naar het westen. Wanneer je een kompas hebt (deze kun je downloaden op je telefoon) richt je dan op 125 graden. Dan zit je precies goed. Je hoeft je ogen niet af te schermen. Sterker nog, gebruik gerust een verrekijker om het beter te zien! Wil je de maansverduistering fotograferen? Gebruik dan altijd een statief. Zoom in op minimaal 200 mm en ga manueel testen met de sluitertijd. 

Bij GeoFort draait alles om cartografie en navigatie. Het heelal en de plek van de Aarde daarin, is daar een belangrijk onderdeel van. In het najaar en de winter organiseren we regelmatig sterrentochten, waarbij sterrenkundigen, zoals Martin van Ingen, je meenemen op reis door het heelal. Houd onze agenda in de gaten voor de data.