Even voorstellen: Onderwijsbegeleider en gids Noor

Noor van Loveren, 69 jaar oud en woonachtig in Culemborg.

In juni 2016 heb ik tijdens een High Wine op het Geofort afscheid genomen van mijn collega’s met wie ik werkte op het Koningin Wilhelmina College. Ik heb daar gewerkt  als docente Nederlands in de onderbouw Havo/VWO.

In augustus dat jaar heb ik contact gezocht met een medewerker van het fort en kenbaar gemaakt dat ik onder de indruk was van de ambiance, de (historische)sfeer maar ook van de spelmogelijkheden die aangeboden worden mbt. navigatie, geografie, topografie en cartografie.  Meteen aangegeven dat ik graag wil helpen bij de afdeling Onderwijs en eventueel ook wel inzetbaar wil zijn bij de afdeling Gidsen.

Sinds begin 20217 begeleid  ik minstens één maal per week basis- en middelbare scholieren  bij hun opdrachten die aangepast zijn aan hun leeftijd en hun niveau. Die opdrachten kunnen onder andere zijn: een doolhof doorlopen, met een driedimensionale wereldbol kijken naar de continentendrift, berekenen of aardwarmte potentie heeft in jouw buurt, een GPS tocht maken over het terrein van het fort of op het water in de fortgracht onderzoeken of jouw school bij overstromingen  maatregelen moet nemen om droge voeten te houden. Kortom: ik ken geen museum waar kinderen zoveel kunnen ontdekken en actief bezig kunnen zijn met navigatie, geografie, topografie en cartografie.

Met de historische rondleidingen ben ik wat later gestart omdat ik me eerst heb verdiept in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de bijbehorende forten waarvan het GeoFort (oorspronkelijke naam Fort bij de Nieuwe Steeg) onderdeel van is. Elke zondagmiddag en ook tijdens  bedrijfsuitjes, familiefeesten etc. geef ik of een van de andere gidsen, een rondleiding.

Zowel het gidsen als het begeleiden van scholieren vind ik fijn om te doen. Het zijn twee verschillende activiteiten en dat maakt het heel afwisselend.  Ik heb “mijn draai” hier op het fort wel gevonden!