Stijging waterpeil Minecraft

Hier in de regio van GeoFort zitten we nu boven het zeeniveau. Maar.. als het zeeniveau verder stijgt.. zijn we ook hier de pineut. Droogte in de zomer. Meer regen in de winter. En een stijgende zeespiegel. Wat voor invloed heeft dat op Nederland?

Met onze Minecraft speurtocht is het aan jou om het digitale GeoFort te redden van overstroming! De dijk van de rivier de Linge is doorgebroken en het hele fort staat nu onder water…

 

Ervaar in het GeoLab zelf wat voor gevolgen het heeft als het meer gaat regenen. Hou jij droge voeten als de zeespiegel 5 meter stijgt?

 

Een kwart van ons land ligt onder NAP, oftewel onder zeeniveau. Dat betekent.. als wij geen dijken hadden, zouden we niet overal kunnen wonen waar we nu wel wonen. Dit geldt onder andere voor Schiphol, Rotterdam en heel de provincie Flevoland. In totaal wordt 55% van Nederland beschermd door duinen, dijken, dammen en kunstwerken.

Daarnaast stromen er vanuit onze buurtlanden meerdere rivieren door Nederland richting de Noordzee. Veel regen dat bijvoorbeeld in Duitsland en Zwitserland valt, stroomt vervolgens via de rivieren in Nederland naar de Noordzee. Doordat er steeds meer regen valt, moeten de rivieren steeds meer water meenemen. Dit zorgt ervoor dat rivieren sneller overstromen.

Klimaat en duurzaamheid vinden wij belangrijk. Om samen over na te denken. Over de gevolgen, maar ook over oplossingen. De thema’s klimaat en duurzaamheid komen onder andere terug in proefjes in ons GeoLab en bij onze Minecraft speurtocht.