Open Monumentendag

Zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend kunnen mensen door het hele land verschillende monumenten bezoeken en de verhalen erachter ontdekken. Ook bij GeoFort vindt je verschillende monumentale gebouwen terug zoals oude groepsschuilplaatsen en remises.

Het thema van dit jaar is “Plekken van plezier”. Hoewel GeoFort (Fort bij de Nieuwe Steeg) vroeger niet een plek van plezier, maar van verdediging was, is het tegenwoordig juist een plek van plezier! In de hele GeoExperience staat niet alleen beleving centraal, maar ook fun. Want leren gaat beter als je het spelenderwijs doet.

Speciaal in verband met Open Monumentendag ontvang je bij GeoFort dit weekend 50% korting op de toegangsprijs tot de GeoExperience.

Zondagmiddag 15 september kunnen bezoekers van de GeoExperience ook een gratis historische rondleiding volgen. Tijdens deze wandeling ontdek je de interessante, historische weetjes en geheimen die het oude forteiland met zich meedraagt. Daarnaast kan je zondagmiddag op het terras van het 3D café genieten van het optreden van brassband Harp en Luit Vuren.

Onderdeel van de Nieuwe Hollanse Waterlinie

GeoFort (Fort bij de Nieuwe Steeg) maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat globaal van Fort Pampus tot voorbij Slot Loevestein loopt. De linie moest het westen beschermen tegen de vijand vanuit het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, werd het de vijand moeilijk gemaakt om per boot (te ondiep) of te voet Nederland aan te vallen. Nederland gebruikt hierbij water als het belangrijkste wapen.

Sinds juni 2012 is het huidige GeoFort ontstaan. Op het eiland kunnen mensen vandaag de dag spelenderwijs ontdekken hoe geo(grafie) ons helpt bij de uitdagingen van vandaag en morgen. Met interactieve attracties leert men meer over thema’s als big data, klimaat en geo-design.