Streepjescode Nederlandse klimaat

Deze week zagen we een bericht van NU.nl voorbijkomen over de streepjescode van het Nederlandse klimaat.

“Afgelopen jaar kreeg Europa te maken met de hoogste temperaturen die ooit zijn gemeten. Gemiddeld dan. Want het gold nou net weer niet voor Nederland. Welk jaar was hier het warmst? Dat kun je – als je visueel bent ingesteld – misschien zelf aflezen in een nieuw type klimaatgrafiek: de streepjescode.”

Degene die sinds de opening van het nieuwe entreegebouw al bij ons zijn geweest, hebben het wellicht al kunnen zien.. Op onze schuifdeur van de nieuwe TerraNova zaal, vind je dus deze streepjescode van het Nederlandse klimaat.

Hoe je de streepjescode leest? We leggen het je uit
Iedere streep staat voor één jaar. De meest linkse streep start bij 1901: het begin van de metingen van het KNMI. De meest rechtse streep is de meest recente meting in 2019. De kleur van de streep geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan, gemeten in De Bilt. Blauw staat voor relatief koele jaren. Rood voor relatief warme jaren. Hoe donkerder de kleur, hoe warmer of kouder het dat jaar was.

 

De eerstvolgende keer dat je bij GeoFort bent, neem dan even een kijkje op de schuifdeur van onze nieuwe entreegebouw.