Winterslaap vleermuizen

Vleermuizen weten maar al te goed dat bunkers (en kazematten) een goede plek zijn voor een vorstvrij en veilig winterverblijf. In de winterperiode is er weinig voedsel te vinden voor deze insecteneters. Het is daarom van groot belang dat ze kunnen rekenen op ongestoorde overwinteringsplaatsen.

Ook bij GeoFort hebben we meerdere bunkers (officieel: kazematten en groepsschuilplaatsen) waar de vleermuizen hun winterslaap houden. In de winterperiode dat de vleermuis hier slaapt, zijn deze bunkers dan ook gesloten. Zo kunnen ze ongestoord hier slapen. Dit geldt ook voor de exhibit van de Vleermuizen Experience (die zich in een van deze ruimtes bevindt).

Vorige week heeft Staatsbosbeheer de vleermuizen op ons forteiland geteld. Ze hebben 5 baardvleermuizen geteld, 7 watervleermuizen en 6 grootoorvleermuizen. In één van de bunkers slapen maar liefst 10 vleermuizen gezellig samen. Mannetjes en vrouwtjes vleermuizen ‘ontmoeten’ elkaar ook vaak in de bunkers.

Er zijn nog veel meer soorten vleermuizen. Circa 20 in totaal, maar het zijn vooral de watervleermuis, de meervleermuis, baardvleermuis en de gewone grootoorvleermuis die van bunkers en gangenstelsels gebruik maken.

Rond half april ontwaken de diertjes uit hun winterslaap en is de Vleermuizen Experience weer geopend voor bezoekers.

 

Vleermuizenweetje

Wist je dat vleermuizen de enige vliegende zoogdieren zijn? Ze kunnen ook erg oud worden.. soms wel ouder dan 30 jaar.

 

Meer nieuws? Bekijk hier het overzicht van alle nieuwsitems van GeoFort.