Bezoek Statenleden Provincie Gelderland

statenleden_kleinOp woensdag 18 april jl hebben statenleden van de Commissie Landbouw, Cultuur en Jeugd van de Provincie Gelderland een bezoek gebracht aan GeoFort. Zij werden daarbij begeleid door Bas Nijenhuis, programma manager Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ontwikkelingen gaan op dit moment zo hard, dat zij ook graag de vorderingen met eigen ogen wilden zien.

GeoCraft: Bouw in Minecraft het beste doolhof en win een iPad3!

GeoCraft_klein
Met GeoCraft schrijft GeoFort een wedstrijd uit waarbij je wordt uitgedaagd om het beste, mooiste, leukste of het meest uitdagende doolhof te bouwen. Ben jij thuis in de 3D-wereld van Minecraft, dan is dit iets voor jou.

Vind de weg in de spannende doolhoven die door de andere deelnemers worden gebouwd en maak zelf een superdoolhof. Het doolhof kan onder de grond of in een flatgebouw. Je kunt de route spannend maken door verrassende effecten te gebruiken met bijvoorbeeld lava, water en glas.

De wedstrijd sluit op 1 juni 2012. Daarna kan je via internet zelf stemmen op het beste doolhof. De drie doolhoven met de meeste stemmen worden ook nog door een echte jury beoordeeld. De winnaar wordt tijdens de besloten opening van GeoFort op 23 juni aanstaande bekend gemaakt.

Piramide_klein
Spelregels:
Iedereen: jong en oud kan meedoen!
Er wordt gebouwd in Creative mode
Je krijgt een onbeperkt aantal blokken om te bouwen
Je kan alle blokken direct plaatsen en verwijderen, ongeacht het type blok.
De bouwwerken die je maakt zijn beschermd en kunnen niet kapot worden gemaakt door anderen: monsters, TNT en het verspreiden van vuur zijn uitgeschakeld.


Hoe start je met GeoCraft?
Verbind in Minecraft met de server op geocraft.nl en je bent klaar om te spelen! De eerste keer dat je op de server komt krijg je een perceel toegewezen waar je je eigen doolhof op kunt bouwen.
Let op: je moet premium gebruiker zijn van Minecraft om mee te doen aan GeoCraft.

Aanmelden bij GeoFort:
Je moet je ook aanmelden bij GeoFort dat je deelnemer bent aan GeoCraft. Stuur een e-mail met je gegevens (naam, adres, leeftijd en e-mailadres) naar communicatie@geofort.nl.

Klik hier voor meer informatie over GeoCraft en de Minecraft startersinstructie.

Rabobank Coöperatiefonds Vijfheerenlanden en West Betuwe dragen gezamenlijk bij aan de Speurtuin

rabo-logo-248x300
De leden van de Rabobank Vijfheerenlanden en West Betuwe ondersteunen GeoFort met een bijdrage voor 15.000 euro voor de Speurtuin die in samenwerking met Staatsbosbeheer wordt gerealiseerd. GeoFort ligt precies in het midden van de werkgebieden van beide banken en is dus aantrekkelijk voor zowel de leden van Vijfheerenland en West Betuwe. GeoFort zal de bijdrage gebruiken om een deel van de Speurtuin verder in te vullen.

Klik hier voor meer informatie over de speurtuin.

Alle kaarten liegen

AlleKaartenLiegen_NL
De meeste ouders leren hun kinderen om niet te liegen. De professor van de BosAtlas, Doctor Ormeling denkt daar heel anders over: "ik heb mijn hele leven studenten leren liegen met kaarten!"

Er bestaat namelijk geen enkele kaart die NIET liegt... De kaart is altijd een verkleining van de echte wereld en daarbij moet je dingen weglaten en vervormen. Wat professor Ormeling graag aan zijn studenten wil leren is om op een hele goede manier te liegen, zodat de mensen geholpen worden om snel de juiste informatie te vinden op de kaart. Dit is de kunst van de cartografie!

GeoFort is een blog gestart met een verzameling van vreemde, grappige en bijzondere kaarten.

Persbericht: GeoFort ontvangt eenmalige bijdrage van BankGiro Loterij

BGL_LogoNIEUW150
GeoFort heeft van de BankGiro Loterij een eenmalige bijdrage ontvangen €600.000 voor de realisatie van een nieuw entreegebouw.

GeoFort is heel blij met deze bijdrage waardoor het prachtige monumentale fort een vernieuwende functie kan krijgen. GeoFort gaat namelijk vanaf mei 2012 open als themapark waarbij cartografie en navigeren centraal staan. Het heuvelachtig terrein daagt zowel jonge als ook volwassen speurders uit om met moderne navigatietechnieken en digitale kaarten een verrassende zoektocht te beginnen.

Entreegebouw-GeoFort
Entreegebouw
Het nieuw te bouwen entreegebouw voor bezoekers van de GeoExperience wordt weggewerkt in een hoge graswal op het forteiland en zal vanaf de buitenkant nauwelijks zichtbaar zijn. Door de publieksvoorzieningen in deze nieuwbouw te plaatsen wordt het monumentale karakter van de kazerne niet aangetast en ervaart de bezoeker het Rijksmonument in al zijn authenticiteit.Willemijn Simon van Leewen en Bart Bennis, directeuren GeoFort “GeoFort heeft als missie een breed publiek op een boeiende wijze laten ervaren hoe interessant en relevant de geowereld is en het rijksmonument Fort bij de Nieuwe Steeg behouden voor de toekomst. Met deze bijdrage van de BankGiro Loterij maken we weer een enorme sprong voorwaarts in de daadwerkelijke realisatie van GeoFort.”

Klik hier voor het artikel in het AD Rivierenland - GeoFort krijgt 600.000 euro van BankGiro Loterij en de Volkskrant - Loterij keert meer uit aan kunst en cultuur

Tensing adopteert Kavel 70

OndertekeningContractGeoFortTensing_20120131_S.jpg
Op dinsdag 31 januari heeft Jan Scheurwater van Tensing het sponsorcontract met GeoFort ondertekend. Hiermee is Tensing is de nieuwste sponsor van GeoFort en adopteert kavel 70 op het forteiland. Zeker nu in aanloop richting de opening is het leuk om te zien dat nog steeds (geo)- bedrijven aanhaken bij het GeoFort initiatief. Tensing erkent dat GeoFort een ideale plek is om de jeugd op een uitdagende en praktische manier het geo-werkveld te laten ervaren.

ANWB Fonds draagt bij aan de realisatie van de Natuurspeurtuin

anwb
GeoFort heeft 20.000 euro toegekend gekregen als bijdrage aan de realisatie van de Natuurspeurtuin die in samenwerking met Staatsbosbeheer wordt gerealiseerd.
 
De natuurspeurtuin combineert op een unieke wijze het thema navigeren, natuureducatie en spelen op een cultuurhistorische plek.

Historisch landmeten in een nieuw jasje

GeoFort_Kaartvuur
Het fort is in 1875 met paardenkracht gebouwd en met kettingen ingemeten. Het waren echt andere tijden, want de fortwachter verdiende slechts 35 cent (in guldens) per week en moest zichzelf bedruipen met eigen moestuin en paling uit de fortgracht. Nauwkeurige kaarten maakten het mogelijk om te bepalen welke polders onder water gezet konden worden. Dit waren strikt geheime kaarten voor de Duitsers en Fransen. Op de openbare kaarten waren de forten weggepoetst. Het lijkt wel GoogleEarth... GeoFort komt met een nieuw lespakket waarin leerlingen aan de slag gaan met historische opdrachten op het gebied van landmeten en kaartlezen. In deze historische context wordt wiskunde spannend en raak je gefascineerd door het prachtig staaltje geopolitiek wat de Nieuwe Hollandse Waterlinie was. De ontwikkeling van het lesmateriaal wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van 30.000 euro van de provincie Gelderland.

Provincie Gelderland brengt Generaal Krayenhoff tot leven

Krayenhoff
Iedereen die een voet op het fort zet vraagt zich af wie er vroeger op dit prachtige forteiland woonde. Bij het zien van de voormalige gevangenis, apotheek of 'waschruimte' doemen er vele vragen op. Wat is er leuker dan om Generaal Krayenhoff tot leven te roepen en hem te vragen de fortverhalen zelf te komen vertellen. De provincie Gelderland maakt het met een bijdrage van 30.000 euro mogelijk dat de generaal via de iPhone op kan duiken. Met hem komen ook de waschvrouwen en officieren weer tevoorschijn. Met behulp van augmented reality ga je de strategische werking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie begrijpen: waarom staat dit fort hier? wat is de functie van elk gebouw? GeoFort is blij dat oud-militairen en ex-docenten willen helpen bij het nieuw leven inblazen van deze oude fortverhalen.

Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt educatieproject BEE

bijwigglenew
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert € 25.000 euro in de ontwikkeling van het educatieve spel BEE. Leerlingen verplaatsen zich in de navigatietechnieken van een bij door op zoek te gaan naar virtuele bloemen. Ze krijgen een iPhone mee: een digitale navigatiebij doet een dansje op basis waarvan jij de weg kunt vinden. Je doel is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk nectar te verzamelen, maar er zijn gevaren: de bloem kan bespoten zijn met pesticiden, en die verzwakken het afweersysteem van de bij. Op deze bloemen laat je lieveheersbeestjes achter om ze te ontsmetten. Weet je een tijdje later de bloem weer terug te vinden dan krijg je alsnog je punten. Dit betekent wel dat je een goed ruimtelijk inzicht moet hebben, want het speelt zich allemaal in het doolhof af....