Speurtochten

Speuren en spelen op een spannend forteiland. Daar draait het om bij GeoFort! We hebben een aantal verschillende leuke speurtochten voor je klaarliggen. Afhankelijk van je leeftijd ga je op zoek naar foto’s op het fort, ga je puzzelen naar de juiste coördinaten, doe je mee aan een quiz en ga je opzoek naar aanwijzingen of navigeer je op basis van de handGPS bij de Geocache. Voor ieder wat wils!

BirdBeep

Wat een levendigheid op GeoFort. Overal hoor je vogels fluiten, zingen en krijsen. Maar welke vogels vind je hier eigenlijk? Waar zitten ze? En hoeveel zijn het er? Er zijn te veel vogels om ze zelf te gaan tellen. Daarom werk je bij BirdBeep samen met andere vogelspeurders. Zo verzamelt iedereen data over de vogels op het fort. Dat proces noemen we ‘crowdsourcing’. Samen kunnen we veel meer data verzamelen dan iedereen individueel! Met het spel BirdBeep gaan individuele bezoekers of teams met elkaar de uitdaging aan: wie vindt de meeste vogels en weet ze correct te benoemen?

BirdBeep is een spel in de vernieuwde GeoFort App. Het spel is beschikbaar voor iedereen die een bezoek brengt aan de GeoExperience. Download voor je bezoek de app. Android of iPhone.

Fotospeurtocht

Je gaat op zoek naar verschillende plekken op het fort. Kijk goed naar de foto’s om te weten waar je naar toe moet en behaal een echt speurneuzen diploma!

Duur: 45 minuten

Coördinatenquiz

Heb jij je ooit afgevraagd hoe TomTom weet waar je bent?  Wist je dat we routes van herten kunnen volgen? Ooit nagedacht dat het knap is dat vliegtuigen in de lucht bijna nooit botsen? Dit is het vakgebied van een cartograaf, geograaf of landmeter. En de basis ligt bij XYZ-coördinaten. Doe de quiz en kom alles te weten over coördinaten!

Duur: 45 minuten

Dwaalroute

De Dwaalroute Nieuwe Hollandse Waterlinie is 7 kilometer lang en brengt je van GeoFort langs de Lingedijk naar de Meerdijk en door het oude stadje Asperen weer terug naar GeoFort. Ontdek meer over de linie, de rollen van de forten en inundatie. Dat de Waterlinie in de loop der tijd is aangepast en veranderd wordt geïllustreerd met filmpjes die via de app tijdens de route te zien zijn.

In deze filmpjes vertellen Dick van der Meulen, vrijwilliger bij GeoFort  en Generaal Kraijenhoff (de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie) in begrijpelijke taal over verboden kringen, Waaijersluizen, Wapenplaatsen, Romneyloodsen en groepsschuilplaatsen. Op elk dwaalpunt wordt er aan de hand van een filmpje uitgelegd welke rol het die plek had in de geschiedenis. Daarnaast wordt je op een interactieve manier geïnformeerd over oude uitvindingen, zoals de driehoeksmeting en Normaal Amsterdams Peil (N.A.P.), een belangrijke grondlegger voor bijvoorbeeld gps waar de dwaalroute nu op draait.

Download de Dwaalroute Nieuwe Hollandse Waterlinie via https://dwaalroutes.nl/over-dwaalroutes/de-app.

Geocache

Je bent lekker buiten, speurt naar aanwijzingen en navigeert op basis van de handGPS door het prachtige natuurgebied rondom GeoFort. De Geocache is perfect voor de beginnende speurder. Je kunt bij GeoFort voor 15 euro een rugzakje huren met alles wat je nodig hebt. Van GPS tot meetlint. Tip: doe wel laarzen aan… het kan onderweg drassig zijn! En in de zomer kan de route uitdagend zijn door begroeiing als struiken en brandnetels. Doe eventueel een lange broek aan ter bescherming!

Duur: ca. 2,5 uur.
Let op: reserveer de Geocache uiterlijk één dag van te voren door een email te sturen naar geozalen@geofort.nl.

GeoTour

GeoTour is een digitale gids op je smartphone die precies weet waar je op het fort bent. Simon Wijckerheld Bisdom neemt je aan de hand van je locatie mee op een spannende reis terug in de tijd. Ontdek interessante gebeurtenissen terwijl je rondloopt, ontmoet vroegere soldaten op je telefoon en neem letterlijk een kijkje in de keuken van dit boeiende fort!

Download nu alvast thuis de GeoFort App voor iPhone of Android. GeoTour is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.