Klimaatburgemeesters

Sluit je aan bij de klimaatclub van GeoFort

Vind jij het leuk om je in te zetten voor het klimaat en de toekomst van de planeet aarde? Dan zoeken we jou!

Het idee is ontstaan vanuit de Nationale Klimaatweek. Dit is een landelijke campagne van de overheid waarin burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om iets te doen voor een beter klimaat. GeoFort steunt deze actie al als Klimaatsupporter. Maar er wordt nog hard gezocht naar jonge Klimaatburgemeesters in de gemeente West-Betuwe.

GeoFort richt daarom een klimaatclub op en heeft als doel om voor ieder dorp in de gemeente West-Betuwe een Klimaatburgemeester te vinden. Dit mag iedereen zijn, maar het leukste is om deze functie door kinderen te laten vervullen. Als het om de toekomst gaat, dan hebben juist kinderen het grootste belang bij een duurzame planeet, maar zij hebben hier nog relatief weinig invloed op. GeoFort gaat deze Klimaatburgemeesters begeleiden en helpen bij het organiseren van leuke activiteiten.

Welke activiteiten gaan we doen in 2024 met de klimaatclub?

Januari & Februari
In deze maanden gaan we hard op zoek naar junior klimaatburgemeesters via alle basisscholen in West Betuwe. Wil jij je nu al gelijk aanmelden? Stuur een mailtje naar onderwijs@geofort.nl .

Maart: watermanagement
Voor het thema water gaan we op 6 maart een kijkje nemen bij het dijkverzwaringsproject bij de Waal in Haaften samen met de dijkgraaf. We komen te weten waarom de dijken verbeterd moeten worden en wat de risico’s zijn op overstromingen.

April: Nationale Klimaat Expo en ridderen klimaatburgemeesters
Op de jaarlijkse klimaatbeurs in Houten (17 april) willen we graag met de jongeren op het podium staan. Samen met de organisatie en met de jongeren zullen we bedenken wat we precies willen uitdragen op die dag.

Op een feestelijk manier worden de junior klimaatburgemeesters ‘geridderd’ door de burgemeester van West Betuwe, Servaas Stoop tijdens een gemeenteraadsvergadering en de klimaatburgemeesters zullen een “toekomststoel” aanbieden. De boodschap van de kinderen zal zijn dat het belangrijk is dat bij elke nieuwe wet wordt nagedacht over de gevolgen ervan voor de toekomst.

Mei: biodiversiteit en bomen
De klimaatburgemeesters gaan naar het voedselbos in Geldermalsen en mogen zelf van het land plukken en er een gerecht van maken. Ook gaan we bloemenzaad zaaien voor de bijen en gaan we op natuurexcursie in de buurt georganiseerd door IVN West Betuwe.

Samen met een natuurbeheerorganisatie, zoals Staatsbosbeheer willen we bomen planten. Bomen zijn belangrijk om CO2 op te nemen. Bomen zijn ook belangrijk als koelteplekken als het heet is en ze spelen ook een rol als leefomgeving van vogels, vleermuizen en insecten.

Juni: energietransitie en fietsen
Onder leiding van de Avri en/of BetuweWind gaan de junior klimaatburgemeesters naar het zonnepanelenpark in Geldermalsen kijken of naar de windmolens langs de A15.

Op 21 juni organiseren we een fietstocht in samenwerking met Cycling 4 Climate. Cycling 4 Climate organiseert fietsevenementen met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten en mensen op een leuke manier in beweging te brengen. De tocht combineren we met leuke activiteiten in het museum.

September: Junior Troonrede
op de tweede dinsdag van september gaan de junior klimaatburgemeesters hun ‘Junior Troonrede’ aanbieden aan Koning Willem Alexander.

Oktober: Minecraft
Met behulp van het online spel Minecraft gaan de klimaatburgemeesters ontwerpen maken voor duurzame nieuwbouwprojecten in de omgeving. De gebouwen moeten voldoen aan de nieuwste eisen, waarbij platte daken ‘groen’ zijn en iedereen binnen 200 meter een ‘koelteplek’ kan bereiken. Jongeren kunnen via het Minecraft platform suggesties aanleveren aan de gemeente voor een duurzame inrichting.

Aanmelden als klimaatburgemeester

Lijkt het je leuk om je als klimaatburgemeester aan te sluiten bij onze klimaatclub? Stuur dan een mailtje naar onderwijs@geofort.nl.