Over GeoFort

GeoFort is een interactief science center waar de toekomst van de planeet aarde centraal staat. Het is gevestigd op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar je binnen en buiten vanalles kan beleven en ontdekken. Bezoekers beleven wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligent’ doolhof en de Vleermuisspeurtuin. Belangrijke thema’s zijn energie transitie, klimaatverandering, watermanagement en big data.

GeoFort heeft mooie prijzen gewonnen, zoals de Europa Nostra Prijs en de titel ‘het beste kindermuseum ter wereld’. Het historische forteiland is als onderdeel van de waterlinie Unesco Werelderfgoed en heeft circa 100.000 bezoekers per jaar.

Op het forteiland vind je ook pannenkoekenrestaurant ‘De WereldPan’ met een heerlijk terras. GeoFort is ook een prachtige locatie voor familiefeesten, kinderfeestjes, bruiloften, vergaderingen, bedrijfsuitjes en teambuilding.

De toekomst van de planeet aarde?

Bij GeoFort ervaar je wereldse thema’s op een uitdagende manier. Er is big data nodig om de opwarming van de aarde inzichtelijk te maken. Digitale kaarten laten scenario’s van de stijging van de zeespiegel zien. Een reis naar het diepste van de aarde geeft een beeld van de potentie van thermische energie als duurzame energiebron.

Het Fort

Het 3,5 hectare grote forteiland is op het eerste gezicht een sterk glooiend graslandschap. De hoge bomen, de vergezichten over de Betuwe en de begrazing door een kudde schapen zorgen voor idyllische plaatjes. Schijn bedriegt… want het fort had vroeger een heel andere functie! Bekijk hier de rijke geschiedenis van GeoFort.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

GeoFort (Fort bij de Nieuwe Steeg) is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie loopt globaal van Pampus tot voorbij Slot Loevestein en is destijds bedacht om het rijke westen te beschermen tegen de vijand vanuit het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, werd het de vijand bemoeilijkt om per boot (te ondiep) of te voet Nederland aan te vallen.

Partners

GeoFort is een ideaal platform voor effectieve communicatie tussen het brede publiek, het onderwijs en de verschillende betrokkenen op geo-gebied. Voor de (door)ontwikkeling van GeoFort zijn we afhankelijk van ondersteuning van partners, zowel financieel als in natura. Hiermee realiseert GeoFort promotie voor de sector in de vorm van innovatieve tentoonstellingen, educatieve projecten en publiciteit.

Organisatie

GeoFort is in 2005 opgericht door Willemijn Simon van Leeuwen (1971) en Bart Bennis (1966). Hun passie voor X,Y en Z heeft het oude fort omgevormd tot het moderne science center van vandaag de dag.

ANBI

GeoFort heeft de status van culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Overzicht gegevens ANBI
Statutaire naam: ‘Stichting GeoFort’, publieksnaam: ‘GeoFort’

RSIN nummer
816094123

Lees meer over de ANBI status, doelstellingen, beleidsplan en jaarrekeningen op de ANBI pagina.