Toekomst van de planeet aarde bij GeoFort

Er zijn veel grote, abstracte en complexe veranderingen bezig. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, de circulaire economie, klimaatverandering, voedselinnovatie, mobiliteit en digitalisering. Daar is de omgang met pandemieën nog bij gekomen.

Die bewegingen zijn zo groot dat we ons vaak maar moeilijk kunnen voorstellen wat ons te wachten staat. We hebben daar een stukje verbeelding bij nodig. Een plek om spelenderwijs te leren en te onderzoeken hoe wij in Nederland op een innovatieve manier met al deze veranderingen omgaan.

Het interactieve museum GeoFort gaat deze uitdaging aan. Het fort biedt prachtige buiten- en binnenruimtes en ontvangt reeds 100.000 bezoekers per jaar, waarvan 14.000 leerlingen.

Wereldse thema’s

Bij GeoFort ervaar je wereldse thema’s op een uitdagende manier. Er is big data nodig om de opwarming van de aarde inzichtelijk te maken. Digitale kaarten laten scenario’s van de stijging van de zeespiegel zien. Een reis naar het diepste van de aarde geeft een beeld van de potentie van thermische energie als duurzame energiebron.

In het GeoFort Masterplan is te lezen hoe GeoFort deze wereldse thema’s de komende jaren op de kaart wil zetten.

GeoFort Masterplan NL

GeoFort Masterplan ENG

Geo-informatie

Geo-informatie hebben we nodig om de wereldse vraagstukken te kunnen beantwoorden. Waar staan files? Waar is de dichtstbijzijnde pinautomaat? Waar kun je het best een torenflat bouwen? Geo’ is een afkorting van het woord ‘geografisch’, oftewel ‘ruimtelijk’. Kortweg: X, Y en Z. Alle digitale kaarten worden daarmee gemaakt. En of je nu in de bouw werkt, bij een hulpdienst, in een ziekenhuis of in de landbouw: vrijwel iedereen gebruikt die. Geo-informatie gaat over alles om ons heen!

Virtueel Nederland

Ook virtueel werkt GeoFort aan de toekomst van Nederland. Zo’n 30.000 kinderen hebben inmiddels via het Minecraftplatform GeoCraftNL meegebouwd aan de virtuele versie van Nederland. Alle huizen, rivieren en wegen zitten in GeoCraftNL en kinderen worden uitgedaagd om via Minecraft de toekomst mee te ontwerpen.

Wat te doen