Nieuwe Hollandse waterlinie
Leest u liever? De uitgeschreven tekst vindt u onderaan deze pagina.
Klik op de foto’s voor een volledige weergave in hogere resolutie.
We zijn nu aangekomen op één van beste uitkijkpunten van het fort. En dat is een uitstekende plek om nog even te spreken over de rol die het fort speelde in de verdediging van Nederland. Dit fort staat, ondanks zijn unieke kazernestraat, natuurlijk niet op zichzelf. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die Nederland eeuwenlang beschermd heeft tegen vijanden van buitenaf.
Het gebied ten zuidwesten van fort zou als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie volledig onder water worden gezet. Dit maakt de kans dat een vijand vanuit het zuiden zou oprukken dus heel klein. Het fort was met zijn kanonnen op het noordoosten niet specifiek gericht op een Duitse aanval. Maar ook een aanval van de Fransen, of nog verder terug in de tijd, van de Spanjaarden, zou door het onder water zetten van het gebied in het zuiden naar alle waarschijnlijk uit het oosten plaatsvinden.
Tijdens een mobilisatie zouden de materialen voor het fort aangeleverd worden vanaf het plaatje Asperen en onderdelen voor de kanonnen zouden voor de onderwaterzetting waarschijnlijk aangeleverd worden vanaf Gorinchem. ‘Echte’ gevechtsactie heeft het fort niet meegemaakt. En misschien klinkt het een beetje gek, maar het feit dat er geen gevechtsactie is geweest maakt het fort uiteindelijk tot een succes. Het afschrikwekkende effect van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan het fort deel uitmaakt, heeft er zelfs tot in de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd dat grote grondaanvallen richting grote steden in het westen door geen enkele vijand zijn aangedurfd.
Maar zoals we in de Tweede Wereldoorlog al konden zien, de tijd heeft het Fort en de Hollandse Waterlinie als verdediging van ons land ingehaald. De Duitse inval was, met name door het gebruik van vliegtuigen, toch succesvol en steeds zwaardere bommen maakten het fort niet meer zo veilig als het was. Na 1960 heeft het fort nieuwe doelen gediend: eerst nog als munitieopslag, maar nu al jaren als museum voor jong en oud. Waar we naast de mooie geschiedenis die het fort heeft, ook proberen naar de toekomst te kijken die voor ons ligt.
Een plek waar we verleden en toekomst met elkaar proberen te verbinden.
U mag nu dezelfde weg weer naar beneden bewandelen en de route vervolgen richting Remise C waar een laatste stop volgt, voordat aan het einde van de wandeling de rest van het diner zal volgen.