Hieronder staan de laatste nieuwsitems van en over GeoFort.

Nieuwsbrief:
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen van GeoFort?
We hebben verschillende nieuwsbrieven.

Gezinnen en families: klik hier
Zakelijk: klik hier
Onderwijs: klik hier

Maar volg ons vooral ook op Facebook!

Lees hier de oude nieuwsberichten over de ontwikkeling en realisatie van GeoFort tot aan de opening in 2012.

Go to top

Prof. Trof geeft mij energie

Mag ik jullie voorstellen. Jorian Looijen. Begin twintig, student grafisch ontwerp, generaal, ondernemer, rondleider en professor.

Jorian begon in de horeca in ons 3D cafe. Later begeleidde hij Minecraft workshops, waarbij kinderen in Minecraft digitaal speuren. Daarnaast is hij actief in het GeoLab in de rol van de wijze Professor Trof. In dit Lab voert hij met kinderen Geo-gerelateerde proefjes uit.

Verder is hij rondleider en begeleider van het GPS tekenen. Dat doet hij in de rol van Generaal Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff. De trotse, over-zelfverzekerde bedenker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.“Het leuke aan dit flexibele werk is het omgaan met kinderen, die zijn oneindig creatief. Daarnaast brengt het afwisseling en geeft het mij energie”, aldus Jorian.

Bij GeoFort werken mensen in loondienst. Maar even belangrijk zijn onze vrijwilligers, zzp-ers en “pay-rollers”. Jorian is een van de zestig mafkezen, fikkiestokers, kunstenaars, scholieren, creatievelingen, klussers, pabo of geschiedenis studenten, activiteitenbegeleiders, snoeiers, theatermakers, horecatijgers, 65+ers…

Wij hebben nog veel meer enthousiastelingen nodig. Zie je wat in deze energieke “forteiland-community”? Laat maar weten!

 

Go to top

Nieuw! Fake Maps

Een nieuw jaar, een nieuwe exhibit: Liegen & Bedriegen over “Fake Maps”.

Alle kaartenmakers liegen. Dat kan niet anders, want elke kaart is een verkleining van de werkelijkheid. Je moet dus dingen weglaten en verplaatsen om het passend te krijgen. Soms wordt een kaart expres ingezet om fake news te verspreiden. In de expo dome kun je ook je eigen kaart van Nederland tekenen. En posten op Instagram, als je wil 🙂

We laten je zien op welke slimme manieren de kaartenmakers jou soms voorliegen. Let dus goed op als je een kaart leest. Laat je niet op het verkeerde been zetten!

 

 

 

 

 

Go to top

Het Slim Fietspadproject

Het onderstaande filmpje werd recent gemaakt door alle betrokkenen van het Slim Fietspad Project. In het voorjaar van 2018 deden wij mee aan dit grensverleggende digitaal democratisch project. Op initiatief van provincie en gemeente begeleidden wij leerlingen van de Capellenborg school. Het doel was om de veiligheid van fietsende jongeren in het verkeer te verbeteren.

In dit filmpje zie je hoe “jonge digitals” met GeoCraft de gevestigde orde van burgemeester en ambtenaren verrast. Kinderen zijn hier jonge ontwerpers die oplossingen aandragen om de veiligheid te vergroten. Dit is letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst.

Go to top

Onze Kidsproofscore 8,62!

Elk jaar organiseert de Museumvereniging de Kidsproof Awards. Kinderen die musea inspecteren heten museuminspecteurs en bepalen daarin de scores.

Onze Kidsproofscore was 8,62. En daar zijn wij heel erg trots op! De museuminspecteurs vulden afgelopen jaar door heel Nederland wel 11.438 museuminspecties in. Ook museuminspecteur worden? Vraag het bij onze entree.

Alle bij de Museumvereniging aangesloten musea die tussen november 2017 en oktober 2018 veertig of meer inspecties kregen met een gemiddeld cijfer van 7,5 of hoger, mogen zich Kidsproof noemen. Dit zijn maar liefst 70 kidsproof musea!

 

 

Go to top

Verbetersubsidie Provincie

Herwijnen, 15 november 2018 – Op 14 november 2018 heeft Provinciale Staten van de provincie Gelderland ingestemd met een subsidie van 337.000 euro aan GeoFort voor de periode 2018-2020. Daarmee kan GeoFort de bedrijfsvoering verbeteren. Denk hierbij aan het verbeteren van de riolering, filters, uitbreiding wifi, professionalisering van de organisatie en het verbeteren en herstellen van exhibits.

De provincie Gelderland is een belangrijke partner die incidenteel bijdraagt, zonder een structurele subsidierelatie aan te gaan. Daarmee is al veel (mede) mogelijk gemaakt, zoals de renovatie van het fortterrein en de realisatie van het nieuwe entreegebouw. GeoFort heeft als culturele start-up grote sprongen vooruit gemaakt en is daarmee in zeven jaar gegroeid tot 100.000 bezoekers per jaar.

GeoFort focust op stabiel ondernemerschap, waarbij zowel de organisatie als de financiële situatie de ontwikkeling kan bijbenen. In de praktijk zal GeoFort de reguliere bedrijfsvoering versterken. De subsidie van de provincie Gelderland is een grote steun in de rug bij die inzet.

Oprichter en directeur Willemijn Simon van Leeuwen is heel blij met deze hulp van de provincie Gelderland: “Deze bijdrage helpt enorm in deze transitiefase bij het realiseren van de randvoorwaarden die horen bij een middelgroot museum. Heel concreet kunnen we nu de toilet- wifi- en stroomvoorziening gaan verbeteren. Ook kunnen we nu een aantal exhibits actualiseren. We zullen ook zeker nieuwe sponsors blijven werven. We richten ons steeds meer op vraagstukken met betrekking tot de energietransitie en klimaatverandering en we merken dat het bedrijfsleven zich hiertoe aangetrokken voelt.”

Meer info: Gerben Zeeman (06-44129397)

Go to top

Generation Discover Festival

Van 17 oktober t/m 21 oktober stonden we op het Generation Discover festival in de Haag met een Minecraft workshop. Deelnemers werden uitgedaagd om het Den Haag van de toekomst te bouwen. Met Minecraf blokjes!

De deelnemers kozen voor de thema’s duurzame energie, natuur of verkeer. In elke ronde van een kwartier gingen maximaal tien deelnemers binnen de genoemde thema’s aan de slag. Het doel was om Den Haag toekomstbestendig te maken, gericht op duurzame energie, zoals windmolens en zonnepanelen. Maar deelnemers kozen er ook voor om het stadscentrum te verbieden voor automobilisten. Het gebruik van metro, tram of bus werd juist makkelijk gemaakt. Verstedelijking gaat -Den Haag in de toekomst- tegen door levendige gebouwen te ontwerpen, met op, rond en om de gebouwen ruimte voor beplanting en begroeiing.

In de vijf festivaldagen werd elke dag weer opnieuw levendig ontworpen door de deelnemers!

Go to top

over de maansverduistering

Vanavond (27 juli) kunnen we genieten van een bijzondere maansverduistering. Ten minste, als we mooi, helder weer hebben. Reden om Martin van Ingen, GeoFort-vrijwilliger en voorzitter van de werkgroep Maan en Planeten van de KNVWS (Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde), 4 belangrijke vragen te stellen.

1. Wat is er precies te zien?
Martin: De maansverduistering begint rond 20.30 uur en duurt tot iets na middernacht. In Nederland komt de maan echter pas rond 21.30 uur op, maar dan is hij dus al geheel verduisterd. Bij bewolking is de maansverduistering dan nog moeilijk zichtbaar, dus moeten we wat langer wachten tot de maan wat hoger boven de horizon staat.  Bij helder weer zien we de maan opkomen met een lichte rode gloed. 

2. Waar komt die rode kleur vandaan
Martin: De rode kleur komt van het zonlicht wat beïnvloed wordt door de atmosfeer van de aarde. Dit is hetzelfde effect wat je ziet bij een zonsondergang.

3. Waarom is deze maansverduistering zo bijzonder?
Martin: Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. Dit komt doordat de Aarde groter is dan de maan en dus sneller de maan in de schaduw zet. Deze keer is echter bijzonder, omdat de afstand tussen de zon en de maan momenteel kleiner is. Op een kleine afstand is de schaduw groter en duurt de verduistering dus langer. 

4. Heb je tips om de maansverduistering te bekijken?
Martin: Zorg dat je op een plek zit met vrij uitzicht. Een open veld zou bijvoorbeeld mooi zijn. We kunnen de maan zien opkomen in het zuidoosten en geleidelijk aan draait hij verder naar het westen. Wanneer je een kompas hebt (deze kun je downloaden op je telefoon) richt je dan op 125 graden. Dan zit je precies goed. Je hoeft je ogen niet af te schermen. Sterker nog, gebruik gerust een verrekijker om het beter te zien! Wil je de maansverduistering fotograferen? Gebruik dan altijd een statief. Zoom in op minimaal 200 mm en ga manueel testen met de sluitertijd. 

Bij GeoFort draait alles om cartografie en navigatie. Het heelal en de plek van de Aarde daarin, is daar een belangrijk onderdeel van. In het najaar en de winter organiseren we regelmatig sterrentochten, waarbij sterrenkundigen, zoals Martin van Ingen, je meenemen op reis door het heelal. Houd onze agenda in de gaten voor de data.