Hieronder staan de laatste nieuwsitems van en over GeoFort.

Nieuwsbrief:
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen van GeoFort?
We hebben verschillende nieuwsbrieven.

Gezinnen en families: klik hier
Zakelijk: klik hier
Onderwijs: klik hier

Maar volg ons vooral ook op Facebook!

Lees hier de oude nieuwsberichten over de ontwikkeling en realisatie van GeoFort tot aan de opening in 2012.

Go to top

mténv nieuwe sponsor

mténv, een detacheringsbureau gespecialiseerd in de bouw- en vastgoedsector is de nieuwste sponsor van GeoFort. De matchmaker sponsort GeoFort de komende 3 jaar. Met haar sponsoring draagt mténv bij aan de missie van GeoFort om meer jongeren te interesseren voor een opleiding in de geo-ICT.

“Als matchmaker in de bouw- en vastgoedsector waar geo-informatie een steeds belangrijkere rol speelt vinden wij het belangrijk om de missie van GeoFort te ondersteunen. Ik vind het prachtig om te zien wat GeoFort in de afgelopen 5 jaar al opgebouwd heeft. We mogen trots zijn op zo’n particulier initiatief!”, aldus Hans Jonkman, adviseur geo-informatie mténv.

Sinds de opening 5 jaar geleden is GeoFort waanzinnig gegroeid. In 2017 zijn er bijna 100.000 bezoekers geweest, waarvan 10.000 leerlingen. De steun vanuit de geo-sector helpt om deze groei in goede banen te leiden en te kunnen blijven innoveren.

Go to top

Weer meer bezoekers in 2017

Afgelopen jaar heeft GeoFort weer meer bezoekers ontvangen dan in 2016. In totaal kwamen bijna 100.000 mensen (inclusief 10.000 leerlingen) naar het fort. We vierden dit jaar ons eerste lustrum, het fort is 5 jaar open voor het publiek. Willemijn Simon van Leeuwen, directeur: “In 2016 wonnen we de Children in Museum Award en hadden we een zeer sterke toename van het aantal bezoekers. Ik ben heel blij dat die groei zich ook in 2017 heeft voortgezet en dat de bezoekers GeoFort als een leuk, leerzaam en uitdagend dagje uit waarderen”. Door het groeiende aantal bezoekers is er behoefte aan een nieuw entreegebouw. Inmiddels is gestart met de bouw hiervan en de verwachting is dat die in de zomer van 2018 in gebruik genomen kan worden.

 

Go to top

10.000e leerling van dit jaar verwelkomt!

GeoFort heeft vandaag haar 10.000e leerling van dit jaar ontvangen! Het was Chanon Hasuwannakit uit Thailand.
Het aantal is een record sinds de opening van het science center.

Tijdens het International Junior Science Olympiad (IJSO), een internationale science olympiade waar 300 getalenteerde jongeren uit 50 landen van 15 jaar of jonger gestimuleerd en uitgedaagd worden op het gebied van science en technologie. Dit jaar wordt de olympiade met thema ‘Water en Duurzaamheid’ van 3 tot en met 12 december gehouden in Arnhem.

De leerlingen gingen vandaag op bezoek bij waterschappen in Nederland. Een deel van deze groep kwam naar de Waterschappen Vallei en Veluwe en Rivierenland. Op uitnodiging van Waterschap Rivierenland zijn deze leerlingen op GeoFort aan de slag gegaan met de module Crisis Management. Er wordt een virtuele dijkdoorbraak gesimuleerd. Met behulp van actuele digitale kaarten en Geografische Informatie Systemen (GIS) moeten ze evacuaties plannen, routes bepalen en opvangmogelijkheden aanwijzen. De onderlinge communicatie hierin is cruciaal.

“Heel trots ben ik dat wij als relatief jong science center al zo veel leerlingen op het fort krijgen. Het educatieve programma voor zowel basisschool als voortgezet onderwijs leerlingen sluit mooi aan bij de 21st century skills die leerlingen leren en draagt bij aan het landelijke Techniekpact. Een bezoek aan GeoFort past naadloos in het techniek onderwijs van scholen. Naast het feit dat leerlingen er wat van leren staat op GeoFort de Sense of Fun voorop. Kinderen leren immers makkelijker en onthouden dingen beter als het leuk is. Hopelijk is dat ook de reden waarom zoveel scholen elk jaar weer terugkomen.” Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort.

Go to top

Winnaar Geo Prestige Award

Op maandag 20 november jl. werden de Geo Prestige Award winnaars bekend gemaakt tijdens het GIN Gala. In de categorie geo-organisaties werd gekeken naar zowel overheid, bedrijfsleven als wetenschap. De jury prees de genomineerden, het Gemeentelijk Geo-Beraad, de RUG Geodienst en GeoFort, en riep GeoFort uit tot winnaar. GeoFort slaagt er als geen ander in om de geo-wereld op unieke wijze aan de man te brengen bij zowel jong als oud.

De Geo Prestige Award werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deze – vanaf nu! – jaarlijkse zoektocht naar de beste Nederlandse geo-pro’s is in het leven geroepen om vakmensen te eren en te waarderen, innovatie te stimuleren en de volgende generatie aan het geodomein te binden.

JURY RAPPORT: museum GeoFort slaagt er als geen ander in om de geo-wereld op unieke wijze aan de man te brengen bij jong en oud. GeoFort is een echte pionier en slaagt er al jaren in om geo populairder te maken. De bezoeker maakt op zeer interactieve wijze kennis met de geo-sector en leerzame onderwerpen worden op zo’n manier gebracht dat die voor alle leeftijden boeiend en interessant zijn. Vrijwel iedereen die het museum bezoekt, gaat met een lach naar huis. Er is gewoonweg geen lelijk woord over GeoFort te zeggen. Wij zeggen: petje af.

 

Go to top

GeoFort opnieuw kidsproof

GeoFort is ook voor 2018  kidsproof bevonden! Vrijdag 10 november was de feestelijke prijsuitreiking in Beeld en Geluid. Ingrid van Engelshoven, de kersverse minister van OCenW, was erbij. Maar liefst 172 inspecteurs van Museumkids hebben ons beoordeeld met een prachtig gemiddelde van 8,8.

Go to top

Realisatie nieuw entreegebouw

Begin december start de realisatie van het nieuwe entreegebouw van GeoFort. Het wordt gebouwd door Van der Ven en is ontworpen door negen graden architectuur. Het fort is tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor publiek.

Door het groeiende aantal bezoekers is er behoefte aan een nieuw entreegebouw. Middels een architectenwedstrijd kwam een ontwerp naar voren dat voldeed aan de wens om het nieuwe gebouw dezelfde uitstraling te geven als de bestaande bebouwing. Het nieuwe entreegebouw sluit aan op de voormalige kazernen en ligt in het centrum van het forteiland. Het is de spil in alle verkeersstromen.

Fort in gebruik houden
Eén van de grootste uitdagingen is het te allen tijde in gebruik houden van het fort tijdens de werkzaamheden. Bouwtechnisch is de dakconstructie met begroeiing dé blikvanger van het nieuwe gebouw. Van der Ven zorgt voor de hoogste kwaliteit met een gedetailleerde uitvoering. In het nieuw te realiseren gebouw komen de kassa’s en is er ruimte voor horeca-activiteiten. Het entreegebouw wordt dé startlocatie van de GeoExperience. De entreehal is daarmee een voorproefje op wat komen gaat, dankzij de verfijnde en ‘spannende’ vormgeving worden de bezoekers verleidt de attracties te bezoeken.

Go to top

Recordaantal bezoekers tijdens herfstvakantie op GeoFort

Afgelopen week hebben bijna 6.000 mensen GeoFort bezocht. Naast de exhibits van de GeoExperience waren er op het forteiland in Herwijnen allerlei leuke, extra activiteiten. Rondleidingen met de Waschvrouwe, proefjes in het GeoLab, workshops 3D printen, marshmallows bij het kampvuur en een Minecraft speurtocht waar GeoFort virtueel onder water werd gezet en waarbij kinderen de opdracht kregen de dijken van de Linge te herstellen. De scholen zijn in onze regio vandaag weer begonnen maar vanwege de vakantiespreiding is GeoFort de hele week geopend.