Go to top

Even voorstellen: Onderwijsbegeleider en gids Noor

Noor van Loveren, 69 jaar oud en woonachtig in Culemborg.

In juni 2016 heb ik tijdens een High Wine op het Geofort afscheid genomen van mijn collega’s met wie ik werkte op het Koningin Wilhelmina College. Ik heb daar gewerkt  als docente Nederlands in de onderbouw Havo/VWO.

In augustus dat jaar heb ik contact gezocht met een medewerker van het fort en kenbaar gemaakt dat ik onder de indruk was van de ambiance, de (historische)sfeer maar ook van de spelmogelijkheden die aangeboden worden mbt. navigatie, geografie, topografie en cartografie.  Meteen aangegeven dat ik graag wil helpen bij de afdeling Onderwijs en eventueel ook wel inzetbaar wil zijn bij de afdeling Gidsen.

Sinds begin 20217 begeleid  ik minstens één maal per week basis- en middelbare scholieren  bij hun opdrachten die aangepast zijn aan hun leeftijd en hun niveau. Die opdrachten kunnen onder andere zijn: een doolhof doorlopen, met een driedimensionale wereldbol kijken naar de continentendrift, berekenen of aardwarmte potentie heeft in jouw buurt, een GPS tocht maken over het terrein van het fort of op het water in de fortgracht onderzoeken of jouw school bij overstromingen  maatregelen moet nemen om droge voeten te houden. Kortom: ik ken geen museum waar kinderen zoveel kunnen ontdekken en actief bezig kunnen zijn met navigatie, geografie, topografie en cartografie.

Met de historische rondleidingen ben ik wat later gestart omdat ik me eerst heb verdiept in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de bijbehorende forten waarvan het GeoFort (oorspronkelijke naam Fort bij de Nieuwe Steeg) onderdeel van is. Elke zondagmiddag en ook tijdens  bedrijfsuitjes, familiefeesten etc. geef ik of een van de andere gidsen, een rondleiding.

Zowel het gidsen als het begeleiden van scholieren vind ik fijn om te doen. Het zijn twee verschillende activiteiten en dat maakt het heel afwisselend.  Ik heb “mijn draai” hier op het fort wel gevonden!

Go to top

4 vragen over de maansverduistering

Vanavond (27 juli) kunnen we genieten van een bijzondere maansverduistering. Ten minste, als we mooi, helder weer hebben. Reden om Martin van Ingen, GeoFort-vrijwilliger en voorzitter van de werkgroep Maan en Planeten van de KNVWS (Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde), 4 belangrijke vragen te stellen.

1. Wat is er precies te zien?
Martin: De maansverduistering begint rond 20.30 uur en duurt tot iets na middernacht. In Nederland komt de maan echter pas rond 21.30 uur op, maar dan is hij dus al geheel verduisterd. Bij bewolking is de maansverduistering dan nog moeilijk zichtbaar, dus moeten we wat langer wachten tot de maan wat hoger boven de horizon staat.  Bij helder weer zien we de maan opkomen met een lichte rode gloed. 

2. Waar komt die rode kleur vandaan
Martin: De rode kleur komt van het zonlicht wat beïnvloed wordt door de atmosfeer van de aarde. Dit is hetzelfde effect wat je ziet bij een zonsondergang.

3. Waarom is deze maansverduistering zo bijzonder?
Martin: Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. Dit komt doordat de Aarde groter is dan de maan en dus sneller de maan in de schaduw zet. Deze keer is echter bijzonder, omdat de afstand tussen de zon en de maan momenteel kleiner is. Op een kleine afstand is de schaduw groter en duurt de verduistering dus langer. 

4. Heb je tips om de maansverduistering te bekijken?
Martin: Zorg dat je op een plek zit met vrij uitzicht. Een open veld zou bijvoorbeeld mooi zijn. We kunnen de maan zien opkomen in het zuidoosten en geleidelijk aan draait hij verder naar het westen. Wanneer je een kompas hebt (deze kun je downloaden op je telefoon) richt je dan op 125 graden. Dan zit je precies goed. Je hoeft je ogen niet af te schermen. Sterker nog, gebruik gerust een verrekijker om het beter te zien! Wil je de maansverduistering fotograferen? Gebruik dan altijd een statief. Zoom in op minimaal 200 mm en ga manueel testen met de sluitertijd. 

Bij GeoFort draait alles om cartografie en navigatie. Het heelal en de plek van de Aarde daarin, is daar een belangrijk onderdeel van. In het najaar en de winter organiseren we regelmatig sterrentochten, waarbij sterrenkundigen, zoals Martin van Ingen, je meenemen op reis door het heelal. Houd onze agenda in de gaten voor de data.

Go to top

GeoFort kiest voor Dutchnetworks

GeoFort heeft Dutchnetworks gekozen voor het vervangen en beheer van de IT-infrastructuur. Door de groei van het aantal bezoekers en daarmee de organisatie is het van belang dat we altijd kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van de verschillende IT systemen, aldus Mattijs van Gorsel operations manager van GeoFort. Met Dutchnetworks verwachten we een volgende stap te zetten. Wij leveren een compleet dienstenpakket waardoor de communicatielijnen kort zijn en GeoFort niet meer afhankelijk is van diverse leveranciers. Wij nemen deze zorg en het totale beheer uit handen, aldus Arjan Van den Kieboom van Dutchnetworks.  Wij zien de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet.

GeoFort is een educatief attractiepark/ science center gericht op cartografie en navigatie gelegen op een spannend forteiland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door bezoekers te laten zien hoe boeiend de geo-wereld is, wil GeoFort jongeren stimuleren om voor een geostudie te kiezen. Op GeoFort maakt een breed publiek (kids tussen 4 en 104 jaar) kennis met oude en nieuwe geotechnieken in onder andere de GeoExperience, het ‘intelligent’ doolhof en de Vleermuisspeurtuin. Samen met onderwijsdeskundigen ontwikkelt GeoFort onderwijsprogramma’s voor basisscholen en voortgezet onderwijs. Ook is er op GeoFort het 3D Café, zijn er verschillende vergaderzalen en is het een prachtige evenementenlocatie. GeoFort is centraal in Nederland gehuisvest en ligt op een uniek forteiland van Staatsbosbeheer.

Dutchnetworks is opgericht met als doel organisaties te voorzien van een compleet dienstenpakket. Geen verschillende IT oplossingen bij verschillende bedrijven, maar compleet geleverde diensten die vanuit Dutchnetworks worden geïnstalleerd, onderhouden en bewaakt. Zo houden we de communicatie lijnen kort en heeft u één aanspreekpunt voor uw gehele (inter)netwerk oplossing. Van traditionele IT services tot hedendaagse Cloud- & VoIP diensten, Dutchnetworks is de motor voor uw organisatie op gebied van IT.

Go to top

GeoWeek 2018

Deze week is het GeoWeek. Een week waarin ruim 7000 leerlingen aan de slag gaan in de geosector. Op expeditie onder begeleiding van 80 verschillende bedrijven en organisaties in het hele land. Op en met GeoFort gingen leerlingen op Waterexpeditie in samenwerking met Waterschap Rivierenland, missende wegen en huizen invullen op OpenStreetMap op basis van satellietfoto’s voor het Rode Kruis en in Velsen stond het programma in het teken van geo ICT en wat gaming daarbij kan betekenen. In Minecraft is genavigeerd door heel Nederland en is de school van de kinderen nagebouwd. Zo belangrijk én leuk om de kinderen bewust te maken van het belang van deze sector.

Go to top

GeoFort 3e bij BankGiro Loterij Museumprijs

Met een record aantal stemmen van 113.500 voor de BankGiro Loterij Museumprijs hebben we helaas niet gewonnen. Met 32.000 stemmen eindigden we op de derde plaats. Het Maritiem Museum heeft gewonnen.

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: “De nominatie van deze prestigieuze prijs heeft ons in vijf weken een fantastische PR opgeleverd. Het heeft GeoFort écht geholpen om meer landelijke bekendheid te krijgen. Onze felicitaties gaan natuurlijk uit naar Maritiem Museum Rotterdam. We zijn heel blij dat het thema techniek centraal stond en ik hoop dat we met de genomineerden het publiek hebben kunnen overtuigen van het nut, noodzaak én de geweldige belevingen die techniekmusea te bieden hebben.”

Grootste culturele publieksprijs
In deze elfde editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 113.570 stemmen uitgebracht. Maritiem Museum kreeg 42.477 stemmen (37,4%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Science Centre Delft en GeoFort in Herwijnen kregen respectievelijk 38.984 (34,3%)  en 32.109 (28,3%) van de stemmen.

Go to top

GeoCraftNL – heel Nederland in Minecraft door GeoFort wint EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijs 2018

GeoFort wint de prestigieuze Europa Nostra-prijs voor cultureel erfgoed op onderwijsgebied voor het project GeoCraftNL. GeoCraftNL is de Minecraft-server van het science center GeoFort, waarin kinderen kastelen, molens, kerken en hun eigen huizen nabouwen in een virtuele 3D-wereld. GeoFort heeft samen met Geodan heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1: 1 nagebouwd met ongeveer 1 triljoen Minecraft-blokken. Elk blok staat voor 1 meter² in het ‘echte’ Nederland. Inmiddels maken meer dan 30.000 kinderen deel uit van de GeoCraftNL-community.

“Met het innovatieve gebruik van een platform dat populair is bij kinderen, worden ze aangemoedigd om hun 3D bouw vaardigheden in te zetten en monumenten en karakteristieke cultureel erfgoed sites te recreëren met behulp van online foto en video materiaal. Deze werkwijze kan worden ingezet in elke regio of voor elke vorm van cultureel erfgoed. Het project illustreert de succesvolle combinatie van traditionele en innovatieve onderwijsmethoden. Een indrukwekkend aantal deelnemers is betrokken bij het project dat sterke verbanden legt tussen de virtuele en echte wereld waarbij de sterke punten van beide intact blijven”, aldus de jury.

Iedereen die zich aanmeldt op de GeoCraftNL-server, kan zelf kiezen welk gebouw ze willen bouwen. Kinderen worden aangemoedigd om het gebouwde erfgoed van hun eigen stad te recreëren. Om deze historische gebouwen na te kunnen bouwen, moeten ze online op zoek naar afbeeldingen en informatie over het interieur en exterieur van het monument. Op GeoCraftNL kunnen spelers ook virtueel door kastelen dwalen en geheimen verbergen voor andere spelers. Met behulp van digitale schatkaarten kunnen deze geheimen ontdekt worden. Door deze virtuele kennismaking met de monumenten worden de kinderen enthousiaster om de gebouwen ook in werkelijkheid te bezoeken.

Community
De server wordt beheerd door een 21-jarige en heeft een community van 400 burgemeesters & wethouders (rond de 11 jaar), 30 commissarissen van de koning (elk 15 jaar oud) en 6 ministers (elk 18 jaar oud) . GeoFort faciliteert deze deelnemers en helpt hen de community te ontwikkelen en te beheren, maar het werk wordt voornamelijk gedaan door de jonge community zelf.

Werelderfgoed in GeoCraftNL
Het interactieve museum GeoFort, dat nu ook genomineerd is voor de Museumprijs 2018 verwelkomde vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers. Vele kinderen namen deel aan de workshops van GeoCraftNL. GeoFort organiseert ook evenementen voor musea, bibliotheken, monumenten en boekhandels waar kinderen de omgeving gaan nabouwen. Het project wordt uitgebreid door UNESCO-werelderfgoedsites in Minecraft na te bouwen. Tijdens de opening van het fortenseizoen in april zijn kinderen gestart om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie na te bouwen. In 24 uur zijn al 17 forten nagebouwd. Het streven is de hele linie af te hebben tijdens Open Monumentendag in september. Dit laat zien hoe deze aanpak kan worden toegepast op de rest van de wereld. Door Minecraft te gebruiken, dat  omarmd wordt door kinderen en adolescenten over de hele wereld, stelt GeoCraftNL de volgende generatie in staat om op een boeiende en leuke manier kennis te maken met cultureel erfgoed.

Over GeoCraftNL
GeoCraftNL wordt ondersteund door Geodan, VU, Kadaster en Rijkswaterstaat.