Hieronder staan de laatste nieuwsitems van en over GeoFort.

Nieuwsbrief:
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen van GeoFort?
We hebben verschillende nieuwsbrieven.

Gezinnen en families: klik hier
Zakelijk: klik hier
Onderwijs: klik hier

Maar volg ons vooral ook op Facebook!

Lees hier de oude nieuwsberichten over de ontwikkeling en realisatie van GeoFort tot aan de opening in 2012.

Go to top

GeoWeek 2018

Deze week is het GeoWeek. Een week waarin ruim 7000 leerlingen aan de slag gaan in de geosector. Op expeditie onder begeleiding van 80 verschillende bedrijven en organisaties in het hele land. Op en met GeoFort gingen leerlingen op Waterexpeditie in samenwerking met Waterschap Rivierenland, missende wegen en huizen invullen op OpenStreetMap op basis van satellietfoto’s voor het Rode Kruis en in Velsen stond het programma in het teken van geo ICT en wat gaming daarbij kan betekenen. In Minecraft is genavigeerd door heel Nederland en is de school van de kinderen nagebouwd. Zo belangrijk én leuk om de kinderen bewust te maken van het belang van deze sector.

Go to top

GeoFort 3e bij BankGiro Loterij Museumprijs

Met een record aantal stemmen van 113.500 voor de BankGiro Loterij Museumprijs hebben we helaas niet gewonnen. Met 32.000 stemmen eindigden we op de derde plaats. Het Maritiem Museum heeft gewonnen.

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: “De nominatie van deze prestigieuze prijs heeft ons in vijf weken een fantastische PR opgeleverd. Het heeft GeoFort écht geholpen om meer landelijke bekendheid te krijgen. Onze felicitaties gaan natuurlijk uit naar Maritiem Museum Rotterdam. We zijn heel blij dat het thema techniek centraal stond en ik hoop dat we met de genomineerden het publiek hebben kunnen overtuigen van het nut, noodzaak én de geweldige belevingen die techniekmusea te bieden hebben.”

Grootste culturele publieksprijs
In deze elfde editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 113.570 stemmen uitgebracht. Maritiem Museum kreeg 42.477 stemmen (37,4%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Science Centre Delft en GeoFort in Herwijnen kregen respectievelijk 38.984 (34,3%)  en 32.109 (28,3%) van de stemmen.

Go to top

GeoCraftNL – heel Nederland in Minecraft door GeoFort wint EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijs 2018

GeoFort wint de prestigieuze Europa Nostra-prijs voor cultureel erfgoed op onderwijsgebied voor het project GeoCraftNL. GeoCraftNL is de Minecraft-server van het science center GeoFort, waarin kinderen kastelen, molens, kerken en hun eigen huizen nabouwen in een virtuele 3D-wereld. GeoFort heeft samen met Geodan heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1: 1 nagebouwd met ongeveer 1 triljoen Minecraft-blokken. Elk blok staat voor 1 meter² in het ‘echte’ Nederland. Inmiddels maken meer dan 30.000 kinderen deel uit van de GeoCraftNL-community.

“Met het innovatieve gebruik van een platform dat populair is bij kinderen, worden ze aangemoedigd om hun 3D bouw vaardigheden in te zetten en monumenten en karakteristieke cultureel erfgoed sites te recreëren met behulp van online foto en video materiaal. Deze werkwijze kan worden ingezet in elke regio of voor elke vorm van cultureel erfgoed. Het project illustreert de succesvolle combinatie van traditionele en innovatieve onderwijsmethoden. Een indrukwekkend aantal deelnemers is betrokken bij het project dat sterke verbanden legt tussen de virtuele en echte wereld waarbij de sterke punten van beide intact blijven”, aldus de jury.

Iedereen die zich aanmeldt op de GeoCraftNL-server, kan zelf kiezen welk gebouw ze willen bouwen. Kinderen worden aangemoedigd om het gebouwde erfgoed van hun eigen stad te recreëren. Om deze historische gebouwen na te kunnen bouwen, moeten ze online op zoek naar afbeeldingen en informatie over het interieur en exterieur van het monument. Op GeoCraftNL kunnen spelers ook virtueel door kastelen dwalen en geheimen verbergen voor andere spelers. Met behulp van digitale schatkaarten kunnen deze geheimen ontdekt worden. Door deze virtuele kennismaking met de monumenten worden de kinderen enthousiaster om de gebouwen ook in werkelijkheid te bezoeken.

Community
De server wordt beheerd door een 21-jarige en heeft een community van 400 burgemeesters & wethouders (rond de 11 jaar), 30 commissarissen van de koning (elk 15 jaar oud) en 6 ministers (elk 18 jaar oud) . GeoFort faciliteert deze deelnemers en helpt hen de community te ontwikkelen en te beheren, maar het werk wordt voornamelijk gedaan door de jonge community zelf.

Werelderfgoed in GeoCraftNL
Het interactieve museum GeoFort, dat nu ook genomineerd is voor de Museumprijs 2018 verwelkomde vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers. Vele kinderen namen deel aan de workshops van GeoCraftNL. GeoFort organiseert ook evenementen voor musea, bibliotheken, monumenten en boekhandels waar kinderen de omgeving gaan nabouwen. Het project wordt uitgebreid door UNESCO-werelderfgoedsites in Minecraft na te bouwen. Tijdens de opening van het fortenseizoen in april zijn kinderen gestart om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie na te bouwen. In 24 uur zijn al 17 forten nagebouwd. Het streven is de hele linie af te hebben tijdens Open Monumentendag in september. Dit laat zien hoe deze aanpak kan worden toegepast op de rest van de wereld. Door Minecraft te gebruiken, dat  omarmd wordt door kinderen en adolescenten over de hele wereld, stelt GeoCraftNL de volgende generatie in staat om op een boeiende en leuke manier kennis te maken met cultureel erfgoed.

Over GeoCraftNL
GeoCraftNL wordt ondersteund door Geodan, VU, Kadaster en Rijkswaterstaat.

Go to top

Blog: Campagne Museumprijs van start

Het idee voor GeoFort heb ik ruim 12 jaar geleden bedacht samen met mijn partner Bart Bennis en het is waanzinnig mooi om te zien hoe dit stap voor stap werkelijkheid wordt.

Als we van te voren hadden geweten wat ons allemaal te wachten stond, dan waren we er denk ik nooit aan begonnen. De moed zou vooraf al in de schoenen zijn gezakt als we hadden geweten dat het zeven jaar zou kosten om ons te worstelen door een ingewikkeld erfpachtcontract, een dik bestemmingsplandossier en 34 benodigde vergunningen… Gelukkig wisten we dit alles niet toen we in 2005 heel ambitieus, maar ook redelijk naïef aan dit project begonnen.

GeoFort hebben we opgericht met het idee om een inspirerende plek te creëren waar we kinderen enthousiast kunnen maken voor een geo-(technische) studie. Er zijn namelijk te weinig studenten. Voor veel mensen is het geo-werkveld onbekend en onbekend maakt onbemind. Terwijl iedereen weerkaartjes en file-informatie gebruikt, is het toch nog een verrassing voor vele bezoekers van GeoFort dat kaarten, geo-animaties en 3D simulaties ook bij thema’s als energietransitie, klimaatverandering en crisismanagement een cruciale rol spelen. GeoFort heeft als doel om kinderen van 4 tot 104 op een aansprekende manier onder te dompelen in deze geo-wereld, zodoende het vakgebied beter op de kaart te zetten.

Inmiddels is GeoFort een droom die realiteit is geworden. Ons super kleine team is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar 30 vrijwilligers, een enthousiast docententeam en een kern van super gemotiveerde medewerkers nu het fort draait. Een fort dat eens een gesloten plek was dat verpauperde is nu een bruisende plek waar 10.000 leerlingen doordeweeks door de kazerne en remises heen razen en de weekenden en schoolvakanties bruisen met activiteiten en events. Vorig jaar hebben we de mijlpaal van 100.000 bezoekers in een jaar bereikt!

Het is dan ook fantastisch dat we na 6 jaar openstelling al genomineerd zijn voor zo’n prestigieuze prijs. Dat voelt als een bekroning op het harde werk en als een beloning voor het gehele team. Afgelopen week, na de bekendmaking op Koffietijd, was dit ook waanzinnig om te zien. De kick-off met alle medewerkers & vrijwilligers van GeoFort waar iedereen brainstormt over hoe we nog meer stemmen kunnen krijgen, ons regionale en geo-netwerk dat zich inspant en de media aandacht voor ‘ons’ GeoFort, ik ben er trots op. Kortom, ik ga met heel veel zin de komende campagne tijd in.

Heb jij al je stem uitgebracht? Ga naar www.geofort.nl/stemmen

Hieronder wat vergelijkingen van het fort hoe het was en hoe het nu is:

Willemijn Simon van Leeuwen
directeur en oprichter GeoFort

 

Go to top

Genomineerd voor Museumprijs

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor GeoFort. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 en maakt nu kans op € 100.000 voor de realisatie van onze museumdroom. Vanaf vandaag tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs vindt voor de elfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van Techniek. Op 18 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende vijf weken bepaalt het publiek welk museum zich straks ‘Museum van het Jaar’ mag noemen én welke museumdroom in vervulling gaat:

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: “Mochten wij de € 100.000 winnen, dan willen we ons museumaanbod uitbreiden met een Virtual Reality Experience. We ontwikkelen een spel om de geografische kennis van onze bezoekers te testen in een reis om de wereld. Het doel is zo snel en zoveel mogelijk plekken te herkennen en zo je mede-wereldreizigers af te troeven.”

Oordeel vakjury
Volgens de jury is GeoFort een publieksvriendelijk museum. Het museum weet een thema als cartografie en navigatie op een aantrekkelijke manier neer te zetten. Vooral voor kinderen heeft dit museum veel te bieden, maar ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. De activiteiten zijn vernieuwend en zitten educatief sterk in elkaar. Op verrassende wijze worden geografische verbanden gelegd met het heden, waarbij de actuele relevantie van meettechnieken door de bezoeker zelf ontdekt en ervaren wordt. Met relatief beperkte middelen, maar gebruikmakend van een sterke interactie met het fort, de natuur en de omgeving heeft GeoFort zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een inspirerend techniekmuseum.

 

“Wij zijn super trots dat GeoFort als jong museum, we zijn pas 5 jaar open voor het publiek nu al genomineerd is voor deze prestigieuze prijs. En natuurlijk hopen we dat we winnen en de nieuwe VR Experience kunnen realiseren”, aldus Willemijn Simon van Leeuwen

Go to top

Startschot Digidemo Veiligfietspad

Vandaag zijn onder leiding van Wethouder Marcel Blind van de gemeente Olst-Wijhe 30 leerlingen gestart met het project digidemo Veiligfietspad. Leerlingen van de Capellenborg in Wijhe gaan komende weken de gevaarlijke punten van de fietsroute tussen Deventer en Wijhe in kaart brengen. Dit doen ze met behulp van een Geografisch Informatie Systeem, ArcGIS.
Nadat ze de gevaarlijke punten hebben aangegeven gaan ze hun verbeterpunten visueel weergegeven in minecraft.

Wij begeleiden het project en helpen in samenwerking met Esri Nederland de leerlingen met de technieken zoals GIS en Minecraft.