GeoFort is Werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. GeoFort maakt als forteiland onderdeel uit van de 85 kilometer lange verdedigingslinie.

De Hollandse Waterlinies vormen een 200 kilometer lang verdedigingssysteem. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996). Het systeem, gebouwd tussen 1815 en 1940, bestaat uit een netwerk van forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die samen Nederland beschermden door overstroming van het land. Een waterverdedigingslinie van deze omvang is uniek in de wereld.

Bijzonder fort gericht op de toekomst van de aarde

GeoFort is een opvallend en bijzonder fort in de Hollandse Waterlinie. De missie van GeoFort is namelijk om een breed publiek op een boeiende wijze mee te voeren in de toekomst van de planeet Aarde. De opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel en nieuwe energiebronnen zijn aan de orde van de dag. Steeds vaker zien we de impact van onze veranderende aarde in de praktijk terug.

Door het museum van GeoFort uit te breiden met interactieve ervaringen, interactiemogelijkheden en lesmodules kunnen meer bezoekers geïnspireerd worden om op een positieve manier de veranderingen tegemoet te treden, deze te verrijken en zelf een steentje bij te dragen.

GeoFort heeft bijvoorbeeld een nieuw energietransitiespel ontwikkeld, waarbij kinderen snel een indruk krijgen van de verschillende energiebronnen. Ook is er een nieuw klimaatdoolhof gerealiseerd waar kinderen worden ondergedompeld in vele kaarten en grafieken en het doolhof alleen kunnen verlaten door de juiste code te vinden op basis van de klimaatvragen.