GeoFort trapt Klimaatweek af

Op zondag 29 oktober trapte GeoFort de Nationale Klimaatweek af met de feestelijke opening van de nieuwe lesmodule “Voedselinnovatie”. In dit spel gaan jongeren aan de slag om een maaltijd samen te stellen, waarbij ze letten op de uitstoot van broeikasgassen.

Tijdens de Klimaatweek gaat GeoFort nog veel meer activiteiten ondernemen in de regio. Directeur Willemijn Simon van Leeuwen zal als klimaatburgemeester van West Betuwe in deze week alle basisscholen van de gemeente West Betuwe uitnodigen voor gratis klimaatonderwijs op de winterwoensdagen. De leerlingen gaan dan het klimaatdoolhof verkennen, het eiland Rising Risk betreden en de Expedition Earth ondergaan.

Leerlingen uit West Betuwe die enthousiast zijn na zo’n klimaatochtend kunnen zich aanmelden bij de klimaatclub van GeoFort, waarbij ze mee kunnen doen aan boeiende activiteiten buiten schooltijd die in de loop van 2024 worden georganiseerd. In dit programma kunnen de jeugdige klimaatsupporters ervoor kiezen om geridderd te worden tot klimaatburgemeester. Hiervan hebben we er nooit genoeg!

Opening lesmodule voedselinnovatie
Bij GeoFort draait alles om de toekomst van de planeet aarde. Jaarlijks ontvangt het interactieve museum 14.000 leerlingen die aan de slag gaan met duurzame thema’s. Met de nieuwe lesmodule wil GeoFort bewustwording creëren over de voedselketen en leerlingen nieuwsgierig maken naar nieuwe vormen van voedsel. De ontwikkeling van lesmodule is gefinancierd door het Duurzaamheidsfonds van Betuwewind en de Regio Deal. De nieuwe lesmodule is zondag 29 oktober feestelijk geopend samen met wethouder Joke van Vrouwerff, docenten van GeoFort, sponsoren, partners van het fort en museumbezoekers.

Klimaatburgemeesters gezocht in West-Betuwe
De Nationale Klimaatweek is een landelijke campagne waarin burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om iets te doen voor een beter klimaat. GeoFort steunt deze actie al als Klimaatsupporter. Maar er wordt nog hard gezocht naar Klimaatburgemeesters in de gemeente West-Betuwe. GeoFort heeft de ambitie om voor ieder dorp in de gemeente West-Betuwe een Klimaatburgemeester te vinden. Dit mag iedereen zijn, maar het leukste is om deze functie door kinderen te laten vervullen. Als het om de toekomst gaat, dan hebben juist kinderen het grootste belang bij een duurzame planeet, maar zij hebben hier nog relatief weinig invloed op. GeoFort gaat deze Klimaatburgemeesters begeleiden en helpen bij het organiseren van leuke activiteiten.

Bijdrage Betuwewind
Recent heeft GeoFort vanuit het Duurzaamheidsfonds van Betuwewind een financiële bijdrage mogen ontvangen om nog meer en betere innovatieve lesmodules aan te kunnen bieden. Door deze steun is het mogelijk om alle basisscholen in de gemeente West-Betuwe een speciaal aanbod te doen voor een gratis educatief bezoek aan GeoFort. Alle basisscholen ontvangen hierover binnenkort bericht. GeoFort hoopt de leerlingen hierdoor ook te enthousiasmeren om zich aan te melden als Klimaatburgemeester voor hun woonplaats.