Kinderen laten hun stem horen in Junior Troonrede

Tijdens Prinsjesdag zal Koning Willem Alexander weer de troonrede voorlezen. Maar wat speelt er bij de kinderen in Nederland? Bij GeoFort houden we daarom een alternatieve troonrede geschreven door kinderen en voorgelezen door Minecraft Koning Koen. Duidelijk is dat kinderen het klimaat hoog op de agenda hebben staan.

Als het om de toekomst gaat, dan hebben juist de jongeren het grootste belang bij een duurzame planeet, maar zij hebben hier nog relatief weinig invloed op. Wat vinden kinderen nu belangrijk? Wat staat er bovenaan de agenda bij de bestuurders van de toekomst. Kinderen zijn verbaasd over de korte termijn acties van de politiek. Het is juist belangrijk om na te denken over de toekomst tot wel 200 jaar verder.

Bij GeoFort hebben we de meningen gevraagd van onze museumbezoekers en de Minecraft community. In deze community, genaamd GeoCraftNL, zijn zo’n 50.000 kinderen bezig om Nederland in 3D vorm te geven. Inmiddels is Nederland met 1.000 miljard Minecraft blokjes nagebouwd; alle huizen, rivieren en wegen zijn in virtuele vorm te vinden. Op basis van input van zo’n 5.000 jongeren is een samenvatting gemaakt. Koning Koen van de Minecraft community GeoCraftNL heeft deze Junior Troonrede uitgesproken in de virtuele versie van de Minecraft Ridderzaal.

Landelijke bekendheid voor Junior Troonrede
GeoFort heeft de ambitie om deze Junior Troonrede jaarlijks met 200.000 schoolkinderen samen te stellen. Het doel is om kinderen op een positieve manier activeren om goed na te denken, maar ook om zelf aan de slag te gaan. Om dit te realiseren heeft GeoFort financiële ondersteuning van €70.000 gekregen vanuit het Duurzaamheidsfonds van Betuwewind.

De Junior Troonrede 2023 is te bekijken via het Youtube kanaal van GeoCraft: