Opening nieuwe spellen tijdens Klimaatweek

Na jaren van plannen en restaureren van het historische forteiland opende GeoFort in 2012 de deuren voor het publiek. Wat begon als een museum gericht op geografie, cartografie en navigatie is doorontwikkeld naar een interactief science center waar alles om de toekomst van de planeet aarde draait. GeoFort vierde deze mijlpaal met de opening van een nieuwe exhibit over klimaatverandering en geeft hiermee het startsein om dé plek in Nederland te worden om bezoekers op een speelse manier te inspireren en te informeren over thema’s als  klimaatverandering, energietransitie, watermanagement en voedselinnovatie.

Opening Climate Race tijdens Nationale Klimaatweek

Vorig jaar ontwikkelde GeoFort midden in de coronapandemie het klimaatdoolhof. In dit doolhof worden bezoekers ondergedompeld in ruim 70 kaarten en grafieken over de thema’s hitte, overstroming, droogte en zeespiegelstijging. Nu is er een nieuw onderdeel toegevoegd aan dit doolhof: de Climate Race. Dit spel maakt bezoekers aan de hand van drie onderwerpen (afval, kleding en voedsel) bewust van de keuzes die we zelf hebben in de ‘race’ tegen klimaatverandering.

De opening vond plaats op maandag 31 oktober, het moment waarop ook de Nationale Klimaatweek van start is gegaan. De Nationale Klimaatweek is bedoeld om nog meer mensen en organisaties te inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. De opening werd samen met bijna 100 schoolkinderen uitgevoerd door wethouder van Vrouwerff van de gemeente West Betuwe, Maarten Boddaert van de Alcarta wereldatlas. Ook ‘generaal Krayenhoff’ kwam even tot leven om te zien hoe zijn fort nu een interactief museum voor kinderen is geworden.

Toekomstplannen

GeoFort heeft nog meer leuks in het verschiet voor de bezoekers. Het science center wordt uitgebreid met thema’s als afval, natuurbescherming, schone rivieren en oceanen en voedselinnovatie. Het plan is om in de komende maanden een grondstoffen pad toe te voegen en komt er een eiland in de fortgracht over het smelten van de ijskappen.