GeoFort opent eiland in de fortgracht

GeoFort start de zomervakantie met de opening van een nieuw onderdeel “Rising Risk”: een drijvend eiland, waar bezoekers ervaren wat de gevolgen zijn van een stijgende zeespiegel.

Bezoekers lopen over een grote kaart van West-Europa van 10 bij 15 meter en zien met eigen ogen welke kuststroken onder water komen te liggen bij een zeespiegelstijging van 20 meter. Eindhoven ligt aan zee en Amersfoort is een eiland geworden. “Rising Risk” ligt midden in de fortgracht waar bezoekers met een trekpontje heen gaan.

Het is een leuke beleving, maar heeft zeker een serieuze ondertoon. Er is namelijk bijna niemand die beseft dat als al het landijs wereldwijd is gesmolten, de zeespiegel met zo’n 65 meter zal stijgen. Volgens berekeningen duurt dat nog 100.000 jaar, maar ook een stijging van enkele meters heeft voor Nederland al verstrekkende gevolgen.

Planetary Health

Bij GeoFort draait alles om de toekomst van de planeet aarde. In het museum ervaren bezoekers thema’s die de ‘gezondheid’ van de planeet aarde betreffen. Het gaat om duurzame thema’s zoals klimaat, water en natuur. De nieuwe experience “Rising Risk” staat in het teken van de mogelijke gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn.

Officiële opening door loco-dijkgraaf

Het eiland Rising Risk is op zaterdag 15 juli officieel geopend door Goos den Hartog, loco-dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Het eiland is mede mogelijk gemaakt door het Duurzaamheidsfonds, Regio Deal, de Provincie Gelderland en Esri Nederland. De kaart is ontworpen door het bureau Vizualism. Zij hebben ook de kaarten gemaakt voor het tv-programma Nederland van Boven.

Opening GeoFort

GeoFort is de hele zomervakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Gemiddeld besteden bezoekers 4 uur in de GeoExperience, omdat er veel binnen en buiten te beleven valt. Er zijn voldoende koele en droge plekken om bij elke weersomstandigheid een leuk uitje te zijn voor álle kinderen van 4 tot 104 jaar.