Het Kompasplein

Leest u liever? De uitgeschreven tekst vindt u onderaan deze pagina.

Klik op de foto’s voor een volledige weergave in hogere resolutie. 

U bent aangekomen op wat wij nu het kompasplein noemen, een prachtige plek met een schitterend uitzicht. Tijd om uw kompas tevoorschijn te halen en het noorden op te zoeken. … Goed, u heeft het noorden hopelijk gevonden. We willen jullie graag wat vertellen over de drie gebouwen die er ook al waren toen het fort nog in gebruik was door militairen.

We beginnen bij Remise A, het gebouw met het bordje A erop, op uw kompas in noordoostelijke richting. Remise A behoorde tot de eerste groep gebouwen die werd neergezet tijdens de bouw tot 1880. Remise A is gemaakt van baksteen, het meeste gebruikte materiaal voor forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Remise A lijkt zo op het eerste oog niet erg groot, maar u ziet van hieruit alleen maar de ingang. De rest van Remise A ligt diep goed beschermd onder het voorportaal. 

Die bescherming was hard nodig. In Remise A bevonden zich namelijk 4 van de 12 kanonnen die het Fort rijk was. Plus, iets dat je nog veel beter wilde beschermen tegen vijandelijk kanonnenvuur: het buskruit voor in je eigen kanonnen. In Remise A trof je alles aan wat nodig was voor de oorlogsvoering vanaf het fort. Officierenvertrekken om orders uit te delen, munitieopslag beneden in het gebouw, ruimte om de munitie klaar te maken en, uiteraard, de kanonnen om de munitie af te vuren.

Als u zo meteen de route vervolgd, loopt u achter Remise A langs. Och kijkt u dan vooral ook eens naar beneden waar de kanonnen opgesteld stonden én naar het uitgestrekte land waar ze op gericht stonden.

Maar voordat u verder loopt nog heel even naar de andere Remise, Remise G. Het gebouw rechts van Remise A, in de zuidoostelijke richting. Vanwege ruimtegebrek is Remise G in 1886 als extra munitieopslag bijgebouwd. Nieuwe technieken zorgden ervoor dat Remise G razendsnel bijgebouwd werd, deze keer dus niet van baksteen maar van trasbeton. Trasbeton gaf evenveel veiligheid als de baksteen, maar je kon er sneller mee bouwen.

Tot slot staan er nog drie gebouwen, die een stuk later zijn neergezet. De groepsschuilplaatsen: de gebouwen die lijken op de bunkers die u misschien wel kent. Eén ervan ziet u in zuidelijke richting, één in noordelijke richting en de laatste in westelijke richting. Ze boden elk plaats aan 10 personen. Ze waren echter alleen om te schuilen want ze hadden geen gaten om de vijand vanuit te kunnen beschieten. Bovenop iedere groepsschuilplaats ziet u een kleine piramide. Deze was er bovenop gemaakt om een periscoop in te zetten om zo goed zicht naar buiten toe te houden. Tijdens de bouw in 1939 werden deze periscopen besteld in Duitsland, ze werden echter nooit geleverd… En een jaar later viel Duitsland ons land binnen…

Voor het vervolg van de route mag u de pijlen volgen in oostelijke richting tussen remise A en remise G in.