Word jij ook Junior Klimaatburgemeester?

8 december 2023

Sinds november 2023 is Willemijn Simon van Leeuwen de Klimaatburgemeester van gemeente West Betuwe. Als het aan de directeur van GeoFort ligt, wordt ze al snel opgevolgd door minimaal 33 jonge klimaatburgemeesters. Iets voor jou?

Het begrip klimaatburgemeester komt voort uit de landelijk campagne van de Nationale Klimaatweek, een campagne waarin burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om iets te doen voor een beter klimaat. GeoFort steunt deze actie al als Klimaatsupporter, maar het viel op dat er in de gemeente West Betuwe nog geen Klimaatburgemeester was. Willemijn heeft zich daarom direct aangemeld als Klimaatburgemeester. Maar hoe mooi zou het zijn als we juist jongeren hier enthousiast voor krijgen. “Als het om de toekomst gaat, dan hebben juist kinderen het grootste belang bij een duurzame planeet, maar zij hebben hier nog relatief weinig invloed op.” Dat moet veranderen!

“Minimaal één leerling van iedere basisschool in onze gemeente, dat is mijn doel. Hoe jonger we kinderen op een leuke manier leren over duurzaamheid en laten zien wat ze zelf kunnen doen, hoe beter. De jeugd heeft vaak hele creatieve ideeën en oplossingen, waar wij niet opkomen”, aldus Willemijn.

Gratis klimaatonderwijs voor basisscholen in West Betuwe
Om scholen en leerlingen enthousiast te maken voor het klimaat en duurzame thema’s krijgen alle basisscholen in de gemeente West Betuwe een ochtend gratis klimaatonderwijs.

Leerlingen die na zo’n ochtend enthousiast zijn geworden, kunnen zich aanmelden bij de Toekomstclub van GeoFort. Ze gaan dan meedoen aan boeiende activiteiten buiten schooltijd die we in de loop van 2024 organiseren. In dit programma kunnen de jeugdige klimaatsupporters ervoor kiezen om geridderd te worden tot junior klimaatburgemeester. Hiervan hebben we er nooit genoeg!

Aanmelden voor de Toekomstclub
Alle jongeren uit de gemeente West Betuwe kunnen zich aanmelden bij de Klimaatclub, ook als ze geen bezoek aan GeoFort hebben gebracht met school. Aanmelden kan rechtstreeks door een mailtje te sturen naar onderwijs@geofort.nl .

Bekijk het programma met activiteiten van de Toekomstclub voor 2024 op: https://www.geofort.nl/klimaatburgemeesters/