Nieuwe tentoonstelling over afval

14 december 2023

GeoFort heeft feestelijk een nieuwe zaal in het museum geopend. De nieuwe zaal met de naam Trace the Trash, staat in het teken van afval en hergebruik. De opening vond plaats door Willemijn Simon van Leeuwen, directrice van GeoFort en klimaatburgemeester van de Gemeente West Betuwe samen met leerlingen van basisschool de Open Poort uit Asperen.

Bij GeoFort draait alles om de toekomst van de planeet aarde. Thema’s als klimaatverandering, energietransitie en voedsel worden in het museum op een leuke, interactieve manier toegankelijk gemaakt voor kinderen. Het thema afval en hergebruik wordt daar nu aan toegevoegd in de zaal Trace the Trash. Het thema komt tot leven door een “magische” tafel met een afvalrobot. De tafel weet precies wat je er voor afval neerlegt en geeft uitleg. Daarnaast is er in de zaal een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt van afvalmateriaal, kun je de Junior Troonrede lezen en wordt er een film getoond over afval.

Gratis klimaatonderwijs voor scholen uit West Betuwe
Om scholen en leerlingen enthousiast te maken voor het klimaat en duurzame thema´s heeft GeoFort alle basisscholen in de gemeente West Betuwe uitgenodigd voor een ochtend gratis klimaatonderwijs. Diverse scholen hebben al een bezoek ingepland, zo ook basisschool de Open Poort uit Asperen. Zij hadden direct de primeur om de nieuwe zaal en de afvalrobot uit te proberen. Ook gingen de leerlingen bouwen met magnetische kussens. Deze activiteit wordt in de kerstvakantie ook beschikbaar voor bezoekers van het museum. Het thema van de activiteit “Building Blocks’ is het verminderen van afval in de bouw door modulair te bouwen en materiaal te hergebruiken.

Jonge klimaatburgemeesters gezocht

Klimaatburgemeester Willemijn roept alle leerlingen gelijk op om zich ook aan te melden als Klimaatburgemeester en zich aan te sluiten bij de klimaatclub van GeoFort. Met deze klimaatclub gaat GeoFort in 2024 leuke en boeiende duurzame activiteiten ondernemen. De klimaatburgemeesters zullen zelfs ´geridderd´ worden door burgemeester Stoop van de gemeente West Betuwe. Alle jongeren uit de gemeente West Betuwe kunnen zich aanmelden bij de Klimaatclub, ook als ze geen bezoek aan GeoFort hebben gebracht met school. Aanmelden kan rechtstreeks door een mailtje te sturen naar onderwijs@geofort.nl .