GeoFort wordt dé showcase voor de toekomst van onze planeet

Topsector Energie heeft net laten weten dat GeoFort gaat functioneren als dé showcase voor de toekomst van de planeet aarde. Straks kan iedereen op het fort de energietransitie beleven. Van jong tot oud. Van scholier, burger tot professional.

Van een oud en vervallen fort tot een modern science center met jaarlijks 100.000 bezoekers

Vanaf de opening in 2012 maken wij kinderen, gezinnen en scholen enthousiast voor de toekomst van de aarde. Voor thema’s als klimaat, duurzaamheid en geografie. De bezoekersaantallen groeien. Om deze vraag op te kunnen vangen, is er een gloednieuw entreegebouw gebouwd. GeoFort won in 2016 al een prijs als beste kindermuseum ter wereld. De Europa Nostra Prijs in 2018. Dat alles lukt niet met een standaard museumaanpak.

Een museum. Maar dan anders.

Bij GeoFort vinden we het belangrijk om jong tot oud bewust te maken van de belangrijke thema’s die nu en in de toekomst van belang zijn voor onze aarde. We vertalen toekomstgerichte thema’s naar nu. Wij hebben het over smartphones en satellieten. Over klimaat, slimme en duurzame steden en big data.

Niet achter glas of lint. Maar met interactieve exhibits. In de GeoExperience kan je ontdekken, experimenteren en ervaren. Je wordt niet alleen visueel uitgedaagd. In het geurendoolhof, de desoriëntatietunnel en de virtuele lift staan al je zintuigen op scherp.

We hebben onderwijsprogramma’s die boeien. Leren gaat beter als het leuk is. Daarom ontwikkelt GeoFort onderwijsprogramma’s die jonge kinderen en jongeren spelenderwijs bekend maakt met alles rondom geografie. Programma’s die aanzetten tot samenwerken en interactie. In 2018 ontvingen wij 12.600 leerlingen van basisscholen, VMBO’s tot technasia.

GeoCraft

Onderdeel van GeoFort is GeoCraftNL. Met tienduizenden kinderen die dit beheren. Een zelfsturende Minecraft community met koning Koen, commissarissen en burgemeesters. Een virtuele wereld waarin met 1000 miljard blokjes Nederland is nagebouwd i.s.m. het Kadaster. Waarin kids “serious gamen” en voorstellen doen voor veilige fietspaden en duurzame steden.

Dat is GeoFort

Achter dit alles zit gedreven ondernemerschap. “Fortvrouw” Willemijn Simon van Leeuwen heeft met haar team een plek veroverd in het recreatieve, wetenschappelijke en culturele landschap. Dit is gerealiseerd met opvallend weinig overheidssubsidies en fondsen.

Meer over GeoCraft: https://issuu.com/geofort/docs/boekje_geocraft_l_opening_entreegeb