Wethouder opent Gebouw E

GeoFort brengt de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot leven met de opening van Gebouw E. Het historische fortgebouw is niet eerder open gesteld voor publiek. Wethouder Rutger van Stappershoef opende vandaag samen met ‘Generaal Krayenhoff’ en Willemijn Simon van Leeuwen het gebouw en de tentoonstelling over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bij GeoFort draait het om thema’s die te maken hebben met de toekomst van de planeet aarde. Maar de historie van het forteiland is natuurlijk nog overal zichtbaar in de gebouwen en het landschap. Sinds 2021 is GeoFort als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Om de geschiedenis van het fort meer aandacht te geven wordt Gebouw E nu opengesteld voor het publiek. Het gebouw had vroeger, ten tijde van “Fort bij de Nieuwe Steeg”, de functie van een verbruiksmagazijn en werd gebruikt voor de opslag van schietklare munitie en is jarenlang niet toegankelijk geweest voor bezoekers.

De openstelling van Gebouw E is mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer. Door de bijdrage is het gebouw bereikbaar gemaakt door middel van een trap en is het gebouw nu goed afsluitbaar en waterdicht. In het gebouw is een tentoonstelling te zien over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de inzet van water als wapen. Ook wordt uitgelegd hoe Generaal Krayenhoff Nederland in kaart heeft gebracht door middel van hoekmetingen.

Officiële opening
De officiële opening vond  plaats op maandag 24 april om 13.00 uur in het bijzijn van o.a. wethouder Van Stappershoef (gemeente West Betuwe), Bas Nijenhuis-Vesseur (hoofd Unesco Sitebureau Hollandse Waterlinies), Juke van Niekerk (directeur- bestuurder Liniebreed Ondernemen), Eric Baars en Elyssa Henderson (boswachters Staatsbosbeheer) en Willemijn Simon van Leeuwen (fortvrouwe GeoFort). De aanwezigen werden nog even verrast door ‘Generaal Krayenhoff’, de bedenker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gebouw is vanaf nu voor iedereen te bezoeken tijdens openingstijden van het museum.