fbpx

Prijsuitreiking ‘coolste koelteplekken’ op Klimaatexpo in Houten

Op 17 april gingen we met de bus naar de Klimaatexpo in Houten. Op de Klimaatexpo gingen we de mooiste Minecraft-ontwerpen tonen. Jongeren die dat wilden, mochten op het podium over hun ontwerp vertellen. De 3 mooiste ontwerpen kregen een prijs.

Junior Klimaatburgemeesters van GeoFort ontworpen ‘coolste koelteplekken’ in Minecraft en presenteerden dit op de KlimaatExpo te Houten.

Ze riepen gemeenten op om hun ontwerpen daadwerkelijk te gaan realiseren. Jens van Hilten uit de Gemeente Nieuwegein heeft de eerste prijs gewonnen met zijn Minecraft ontwerp met een fontein, schaduwplekken een zwemvijver en drinkplekken. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Kyara Hoogendoorn en Phäedra Slob uit Asperen. De wethouder Joke W. van Vrouwerff van de Gemeente West Betuwe zat in de jury en was zeer verrast over de mooie ontwerpen die in korte tijd waren gemaakt. Jens was blij met de eerste prijs: ” Het was echt gaaf om mijn Minecraft-ontwerp te maken en ik hoop dat mijn Minecraft-wereld een verschil kan maken in de echte wereld!”.

Er waren vijf gemeenten op de KlimaatExpo enthousiast. Ze gaan de komende tijd bekijken of de ontwerpen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Het gaat om de Gemeente West Betuwe, maar ook de gemeente Lochem en de Gemeente Utrecht. Dit krijgt dus nog een vervolg!

De wedstrijd is georganiseerd door ‘senior klimaatburgemeester’ Willemijn Simon van Leeuwen. Zij is tevens directeur van het science centrum GeoFort waar bezoekers alles rondom de toekomst van de planeet aarde op een interactieve manier beleven. Willemijn, benadrukt het belang van het betrekken van jongeren: “veel jongeren zijn somber over de toekomst. Wij willen ze laten ervaren dat ze zelf aan de slag kunnen in hun eigen omgeving en dat ook jongeren hun stem kunnen laten horen en veranderingen teweeg kunnen brengen. Het is inspirerend om te zien hoe jongeren hun creativiteit en betrokkenheid tonen bij het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Door hun ideeën te presenteren tijdens de Klimaatexpo, hopen we de aandacht te vestigen op het belang van lokale actie en samenwerking tussen gemeenten en jonge leiders.”