Over

GeoFort is een interactief science center waar alles om de aarde draait. Het is gevestigd op een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar je binnen en buiten kan beleven. Bezoekers beleven wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligent’ doolhof en de Vleermuisspeurtuin. Drie uitdagende thema’s staan centraal: klimaat, geodesign en big data. Schuif aan in het 3D Café of op het terras en geniet van vele lekkernijen! GeoFort is ook een prachtige locatie voor familiefeesten, kinderfeestjes, bruiloften, vergaderingen, bedrijfsuitjes en teambuilding.

Nieuws

Bekijk hier de laatste nieuwsitems van en over GeoFort.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen van GeoFort?
Gezinnen en families: klik hier
Zakelijk: klik hier
Onderwijs: klik hier

Maar volg ons vooral ook op Facebook en Instagram.

Lees hier de oude nieuwsberichten over de ontwikkeling van GeoFort tot aan de opening in 2012.

De toekomst van de planeet aarde?

Bij GeoFort ervaar je wereldse thema’s op een uitdagende manier. Er is big data nodig om de opwarming van de aarde inzichtelijk te maken. Digitale kaarten laten scenario’s van de stijging van de zeespiegel zien. Een reis naar het diepste van de aarde geeft een beeld van de potentie van thermische energie als duurzame energiebron.

GeoFort is dé plek waar ruimte is voor huidige en volgende generaties: een science center voor kinderen, jongeren en volwassenen. GeoFort is een familiepark om binnen en buiten te beleven en waar bezoekers leren door te doen. Onze bezoekers ontdekken hoe geo-kennis ons helpt om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van vandaag binnen uitdagende thema’s. Lees meer

Het fort

Het 3,5 hectare grote forteiland is op het eerste gezicht een sterk glooiend graslandschap. De hoge bomen, de vergezichten over de Betuwe en de begrazing door een kudde schapen zorgen voor idyllische plaatjes. Schijn bedriegt… want het fort had vroeger een heel andere functie! Bekijk hier de rijke geschiedenis van GeoFort.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

GeoFort (Fort bij de Nieuwe Steeg) is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie loopt globaal van Pampus tot voorbij Slot Loevestein en is destijds bedacht om het rijke westen te beschermen tegen de vijand vanuit het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, werd het de vijand bemoeilijkt om per boot (te ondiep) of te voet Nederland aan te vallen. Toen legers vliegtuigen gingen inzetten, raakte de strategie van de linie achterhaald. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw heeft Defensie daarom vele forten afgestoten.

Hoewel de militaire noodzaak is verdwenen, kan de Waterlinie nog altijd van betekenis zijn. Het in 2004 gepubliceerde Linieperspectief, Panorama Kraijenhoff, kent drie eigentijdse ambities aan de linie toe. De linie, als onderdeel van het ‘nationale geheugen’ draagt bij aan het historische besef. Ook is de linie een groene tegenhanger voor de verstedelijking. Bovendien kan de linie, als hydrologische machinerie, bijdragen aan het waterbeheer van de 21e eeuw. Kortom, een bijzondere plaats met een interessant verleden en heden. Lees meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie op www.hollandsewaterlinie.nl.

Partners

GeoFort is een ideaal platform voor effectieve communicatie tussen het brede publiek, het onderwijs en de verschillende betrokkenen op geo-gebied. Voor de (door)ontwikkeling van GeoFort zijn we afhankelijk van ondersteuning van partners, zowel financieel als in natura. Hiermee realiseert GeoFort promotie voor de sector in de vorm van innovatieve tentoonstellingen, educatieve projecten en publiciteit.

Hieronder staan de partners van GeoFort, zowel organisaties vanuit de geo-sector als ook fondsen en andere partijen die een financiële bijdrage leveren aan de (door)ontwikkeling van GeoFort.

Stap nu in en maak van GeoFort ook uw visitekaartje! Neem contact op voor meer informatie.

>>bekijk onze partners

Organisatie

GeoFort is in 2005 opgericht door Willemijn Simon van Leeuwen (1971) en Bart Bennis (1966). Hun passie voor X,Y en Z heeft het oude fort omgevormd tot het moderne science center van vandaag de dag.

GeoFort heeft diverse doelstellingen. Van het behouden van Fort bij de Nieuwe Steeg tot het enthousiasmeren van jongeren voor de geo-sector. De doelen die GeoFort nastreeft, zijn sinds juli 2006 geborgd in de Stichting GeoFort. De verschillende doelstellingen zijn terug te lezen in de statuten van de Stichting en zijn opgesteld conform de Code Cultural Governance.

Er is gekozen om GeoFort als culturele onderneming op te splitsen in een stichting en een bv. De stichting borgt de educatieve missie en heeft het doel om het cultureel erfgoed te beheren. Lees meer

ANBI

GeoFort heeft de status van culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Overzicht gegevens ANBI
Naam van de instelling
Statutaire naam: ‘Stichting GeoFort’, publieksnaam: ‘GeoFort’

RSIN nummer
816094123

Post- of bezoekadres
Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

Lees hier meer over onze doelstellingen, beleidsplan en jaarrekeningen.

Werken bij

Kijk hier voor de actuele vacatures >>

Vrijwilligers 

> Lijkt het je leuk om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van GeoFort?
> Wil je ervaring opdoen in het begeleiden van scholieren?
> Speel je graag een theatrale rol?
> Wil jij af en toe het kampvuur brandende houden?
> Zou je samen met anderen in een vriendelijke winkel willen werken?
> Wil jij een paar keer per jaar helpen met bomen snoeien?

…..word dan vrijwilliger bij GeoFort!

>> lees meer