GeoExperience binnen

In de GeoExperience maak je in verschillende zalen en met divserse activiteiten kennis met diverse onderdelen binnen het thema cartografie en navigatie.

De GeoExperience vindt deels binnen en deels buiten plaats. De zalen in de voormalige kazerne en Gebouw A  zijn nu ingericht als state-of-the-art exhibits. Bekijk hieronder wat er allemaal te doen is!

Eye in the Sky

In de kazerne van het fort zijn de voormalige barakken omgebouwd tot interactieve expositiezalen. In de zaal Eye in the Sky stap je in een vliegtuig vol met spionage-computers. Probeer marihuanaplantages en illegale bouwwerken, verstopt tussen het mais, te vinden door gebruik te maken van luchtfoto’s. Of zoek met de infraroodcamera naar kapotte wisselverwarmingen en illegale bouwwerken.

Flat & Funny

In de zaal Flat & Funny ervaar je als bezoeker hoe lastig het is om een 3D globe plat te slaan tot een 2D kaart. De meeste mensen kennen de Mercator projectie. Deze projectie laat zien dat Groenland vele malen groter is dan India, terwijl in werkelijkheid beide landen even groot zijn.

Probeer verschillende projecties op jezelf uit. Maak eerst een 3D scan van je eigen hoofd en ‘sla het plat’ volgens de projectie van jouw keuze. Met een Mercator projectie zal je voorhoofd erg breed worden. Met een Peters projectie wordt je gezicht erg lang. Dit is een digitale lachspiegel.

Tossing & Turning

De wereld is veranderlijk. Met een 4D-globe draai je aan de wereldbol om het gewenste continent te bekijken en draai je aan de horizontale tijdschijf om een kijkje te nemen in het verleden, heden of de toekomst en bekijk hoe de continentendrift onze aarde heeft gevormd en hoe de beweging van de platen zorgt voor vulkanisme en aardbevingen.

Earthquake Shake

Kom in de aardbevingszaal kijken: je wordt hier uitgedaagd een toren te bouwen die het trillen van de ondergrond kan weerstaan. Hoe stevig is jouw bouwwerk?

Powers of Ten

Ga mee op reis! Je begint bij jezelf in het GeoFort. Dan zoom je uit, via het dak, Betuwe, Nederland naar planeet aarde, ons zonnestelsel, de Melkweg en tot slot naar het zwarte gat. De film gaat nu terug naar jou in GeoFort, waarna het inzoomen gaat beginnen.
Het zoomt in op je huid en laat je DNA zien gevolgd door de moleculen, atomen en eindigend met de meest kleine onderdelen. Bij de film Powers of Ten ervaar je schaalverschillen maximaal, van extreem uitzoomen tot super inzoomen.

Interactieve Zandbak

Speel met de ‘betoverde’ zandbak. Begin met graven en het zand verkleurt onder je handen. De kleuren geven een hoogtekaart weer, die verandert als je bergen of kuilen in het zand maakt. Je kan zelfs water virtueel laten stromen in de kuilen en de grachten die jij creëert. En er is meer, want de interactieve zandbak heeft nieuwe features. Maak met zand een hoge berg en zie hoe de wind eromheen waait. En als je een vulkaan construeert dan zie je lava ontstaan… net echt!

Bottom Up (nieuw)

Draai aan de schijven en de verschillende grondlagen van Nederland worden zichtbaar. Maak een reis door de tijd en ontdek hoe ons land is opgebouwd. Welke grondsoorten bevinden zich onder jouw huis?

Water als wapen

In deze museale zaal wordt door een geopolitieke en geostrategische bril gekeken naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de hand van kaarten wordt getoond hoe de inrichting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ter hand is genomen. Hierop is te zien hoe ingenieus het ontwerp is en hoe de linie gebruikt maakt van het aanwezige landschap.

Maak je eigen kompas

Hoe weet een kompas waar het noorden is? Bij de Noordpool is er heel veel magnetisme in de aarde. De aantrekkingskracht van dit magnetisch veld is zo groot dat een kleine magnetische kompasnaald er naar toe wijst. Maak je eigen kompas door een naald magnetisch te maken en op een papiertje te laten drijven. Ooit geweten dat het magnetisch noorden niet altijd op dezelfde plek blijft? Het veld kan in de loop van de eeuwen ‘omdraaien’. Ook goed om te weten is dat het magnetische noorden niet precies op dezelfde plek ligt als de Noordpool waar de aarde om haar as draait. Maar maak je niet ongerust: voor Nederland is de afwijking slechts een halve graad.

Minecraft Speurtocht

Tijdens deze speurtocht ga je op het fort als digitaal avonturier aan de slag in Minecraft. Met behulp van een luchtkaart ga je op zoek naar twee coördinaten in virtueel Nederland. Met deze twee coördinaten kun je op het echte forteiland een code vinden: virtueel en echt lopen in elkaar over! Vind deze locatie en win een prijs. Door dit spel leer je jezelf te oriënteren in ene 3D-wereld. Leuk en leerzaam voor jong en oud. Inschrijven is niet nodig: de workshop is met een vrije inloop van 12:00 tot 16:00 uur. Om alvast in de Minecraft sfeer te komen, kun je thuis aan de slag met de Minecraft bouwplaten van zand & water en steen & bomen

Buskruit Bioscoop

In het voormalig kruitmagazijn is nu een bioscoop gehuisvest. Daar draait de documentaire Nederland van Boven. Deze spectaculaire serie laat ons land op een verrassend nieuwe manier zien vanuit de lucht. Met datavisualisaties en helikopterbeelden is te zien hoe ons land in 24 uur ontwaakt, naar het werk gaat en weer thuiskomt.

Meet jezelf met...

Vanaf de middeleeuwen tot 1810 werd er in een groot deel van ons land gemeten met de Rijnlandse lengtematen: de Rijnlandse voet en de Rijnlandse duim. In de GeoExperience kun jezelf meten aan de hand van deze historisch meeteenheden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook André Kuipers opmeten…

Digital Wall

Deze muur van beeldschermen met wereldwijde big data laat zien hoeveel informatie er continu wordt ingezet om bij te dragen aan een veilig Nederland… voor nu en in de toekomst. Met behulp van verschillende touchscreens kan jong en oud bijvoorbeeld ontdekken welke vliegtuigen zich real time in ons luchtruim bevinden. Maar ook welke boten wereldwijd over onze rivieren en wereldzeeën varen. Tracking & tracing spelen een grote rol in deze boeiende geo-data.