GeoExperience binnen

In de GeoExperience draait alles om de aarde en ga je het experiment aan met moderne en oude geo-technieken. Door verschillende interactieve activiteiten maak je kennis met de wereld van cartografie, navigatie, klimaat en big data!

De GeoExperience vindt deels binnen en deels buiten plaats. De zalen in de voormalige kazerne en Gebouw A zijn nu ingericht als state-of-the-art exhibits. Bekijk hieronder wat er allemaal binnen te doen is!

Eye in the Sky

In de kazerne van het fort zijn de voormalige barakken omgebouwd tot interactieve expositiezalen. In de zaal Eye in the Sky stap je in een vliegtuig vol met spionage-computers. Probeer marihuanaplantages en illegale bouwwerken, verstopt tussen het mais, te vinden door gebruik te maken van luchtfoto’s. Of zoek met de infraroodcamera naar kapotte wisselverwarmingen en illegale bouwwerken.

Lukt het jou om alles op te sporen?

Tossing & Turning

De wereld is veranderlijk. Vroeger was de aarde niet hetzelfde als nu. Bekijk met de 4D-globe hoe de continentendrift onze aarde heeft gevormd en hoe de beweging van de platen zorgt voor vulkanisme en aardbevingen. Draai aan de horizontale tijdschijf van de wereldbol om een kijkje te nemen in het verleden, heden of de toekomst!

Earthquake Shake

Kom in de aardbevingszaal kijken: je wordt hier uitgedaagd een toren te bouwen die het trillen van de ondergrond kan weerstaan. Hoe stevig is jouw bouwwerk?

Interactieve Zandbak

Speel met de ‘betoverde’ zandbak. Begin met graven en het zand verkleurt onder je handen. De kleuren geven een hoogtekaart weer, die verandert als je bergen of kuilen in het zand maakt. Je kan zelfs water virtueel laten stromen in de kuilen en de grachten die jij creëert. En er is meer, want de interactieve zandbak heeft nieuwe features. Maak met zand een hoge berg en zie hoe de wind eromheen waait. En als je een vulkaan construeert dan zie je lava ontstaan… net echt!

Powers of Ten

Ga mee op reis! Je begint bij jezelf in het GeoFort. Dan zoom je uit, via het dak, Betuwe, Nederland naar planeet aarde, ons zonnestelsel, de Melkweg en tot slot naar het zwarte gat. De film gaat nu terug naar jou in GeoFort, waarna het inzoomen gaat beginnen.

Het zoomt in op je huid en laat je DNA zien gevolgd door de moleculen, atomen en eindigend met de meest kleine onderdelen. Bij de film Powers of Ten ervaar je schaalverschillen maximaal, van extreem uitzoomen tot super inzoomen.

Minecraft Speurtocht

Tijdens deze speurtocht ga je op het fort als digitaal avonturier aan de slag in Minecraft. Met behulp van een luchtkaart ga je op zoek naar twee coördinaten in virtueel Nederland. Met deze twee coördinaten kun je op het echte forteiland een code vinden: virtueel en echt lopen in elkaar over! Vind deze locatie en win een prijs. Door dit spel leer je jezelf te oriënteren in een 3D-wereld. Leuk en leerzaam voor jong en oud. Inschrijven is niet nodig: de workshop is met een vrije inloop van 12:00 tot 16:00 uur.

Digital Wall

Deze muur van beeldschermen met wereldwijde big data laat zien hoeveel informatie er continu wordt ingezet om bij te dragen aan een veilig Nederland… voor nu en in de toekomst. Met behulp van verschillende touchscreens kan je bijvoorbeeld ontdekken welke vliegtuigen zich real time in ons luchtruim bevinden en welke boten wereldwijd over onze rivieren en wereldzeeën varen. Tracking & tracing spelen een grote rol in deze boeiende geo-data.

Water als wapen

In deze museale zaal wordt door een geopolitieke en geostrategische bril gekeken naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de hand van kaarten wordt getoond hoe de inrichting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ter hand is genomen. Hierop is te zien hoe ingenieus het ontwerp is en hoe de linie gebruik maakt van het aanwezige landschap.

Buskruit Bioscoop

In het voormalig kruitmagazijn is nu een bioscoop gehuisvest. Daar draait de documentaire Nederland van Boven. Deze spectaculaire serie laat ons land op een verrassend nieuwe manier zien vanuit de lucht. Met datavisualisaties en helikopterbeelden is te zien hoe ons land in 24 uur ontwaakt, naar het werk gaat en weer thuiskomt.

GeoGuessr

Laat aan je ouders zien dat je écht heel goed bent in topografie! Speel samen het spel GeoGuessr op GeoFort! Met behulp van Google Street View moet je raden waar je bent in de wereld. Hoe dichter je je bij de aangegeven locatie bevindt, hoe meer punten je krijgt. Word jij onze topo-topper?

Maak je eigen kompas

Hoe weet een kompas waar het noorden is? Bij de Noordpool is er heel veel magnetisme in de aarde. De aantrekkingskracht van dit magnetisch veld is zo groot dat een kleine magnetische kompasnaald er naar toe wijst. Maak je eigen kompas door een naald magnetisch te maken en op een papiertje te laten drijven. Ooit geweten dat het magnetisch noorden niet altijd op dezelfde plek blijft? Het veld kan in de loop van de eeuwen ‘omdraaien’. Ook goed om te weten is dat het magnetische noorden niet precies op dezelfde plek ligt als de Noordpool waar de aarde om haar as draait. Maar maak je niet ongerust: voor Nederland is de afwijking slechts een halve graad.

Bottom Up

Draai aan de schijven en de verschillende grondlagen van Nederland worden zichtbaar. Maak een reis door de tijd en ontdek hoe ons land is opgebouwd. Welke grondsoorten bevinden zich onder jouw huis?